14:44 / 22.06.2020.

Autor: Hina

Inicijativa Ponosni Zagreb najavila održavanje Zagreb Pride Ridea 4. srpnja

Davorin Visnjic/PIXSELL

Davorin Visnjic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

U organizaciji inicijative krajem lipnja i početkom srpnja održat će se različite aktivnosti za LGBTIQ+ zajednicu.
Inicijativa Ponosni Zagreb je predstavila program aktivnosti čiji je vrhunac prosvjedna vožnja Zagreb Pride Ride 4. srpnja, te najavila slanje zahtjeva kandidatima na parlamentarnim izborima od kojih traže poboljšanje pravnog statusa LGBTIQ+ osoba u Hrvatskoj.

-
Okupile smo se kao inicijativa nedavno, budući da su mjere okupljanja popustile, epidemiološke mjere su dozvolile organizaciju događanja, ali i kao reakcija na otvorene napade na naša teško stečena prava kojima svjedočimo već duže vrijeme - izjavila je Sara Morić ispred udruge Zbeletron na konferenciji za novinare.

U organizaciji inicijative krajem lipnja i početkom srpnja održat će se različite aktivnosti za LGBTIQ+ zajednicu, od sportskih aktivnosti, raznih radionica, filmskih projekcija, do predstavljanja novih istraživanja i tribina o aktualnim temama.

Završno je događanje programa Zagreb Pride Ride, prva povorka ponosa na biciklima koja će se održati 4. srpnja u Zagrebu, kazala je Morić naglasivši da program počinje već danas antifašističkim druženjem u klubu Močvara.

Predstavnici inicijative Ponosni Zagreb, koja okuplja neformalnu grupu  LGBTIQ+ aktivistkinja i aktivista uz podršku organizacija civilnog društva, najavili su i slanje zahtjeva političarima od kojih će zatražiti zalaganje za poboljšanje pravnog okvira za LGBTIQ+ osobe.

- Zahtjevi i prisega početak su rada šire mreže organizacija diljem Hrvatske, ne samo inicijative Ponosni Zagreb, kojom želimo u narednom razdoblju aktivno zagovarati promjene koje će poboljšati život LGBTIQ+ osoba u području privatnog i obiteljskog života, zdravstvene i medicinske skrbi, obrazovanja, suzbijanja nasilja i diskriminacije, rada, stanovanja i kulture - kazao je redstavnik udruge Dugine obitelji Daniel Martinović.

Diana Avdić iz udruge Trans Aid istaknula je važnost poboljšanja pravnog okvira u području rodnog identiteta i zaštite trans osoba.

- Treba osigurati i da se sva trans-specifična zdravstvena skrb subvencionira putem HZZO-a, a to uključuje endokrinološko zdravlje i hormonalnu terapiju, relevantne kirurške i druge zahvate te medicinska pomagala. Moraju se zabraniti intervencije nad spolnim i reproduktivnim organima svih odraslih osoba, adolescenata i djece, što uključuje interspolne osobe i djecu, kao i druge terapije koje se provode bez informiranog pristanka osobe - poručila je.

Na konferenciji je spomenuta i važnost cjelovite kurikularne reforme koja uključuje građanski i seksualni odgoj i obrađuje teme seksualne orijentacije, rodnog identiteta, rodnog izražavanja i spolnih karakteristika unutar kurikuluma na afirmativan i znanstveno utemeljen način.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!