11:21 / 12.09.2019.

Autor: T.D./Hina

Inicijativa "Srđ je naš": HAZU se brani šutnjom

Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL

Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Inicijativa "Srđ je naš" osudila je u četvrtak HAZU jer šuti o štetnim političkim malverzacijama u zemlji.
Inicijativa "Srđ je naš" osudila je u četvrtak HAZU jer šuti o štetnim političkim malverzacijama u zemlji - kao što sada nije reagirala na prosvjedno pismo arhitekata o "zagrebačkom Manhattanu", 2012. godine nije reagirala ni na slučaj izgradnje golf resorta na Srđu iznad Dubrovnika.
Preuzmite aplikaciju HRT Vijesti!
- Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti (HAZU) ne progovara ni o kakvim štetnim malverzacijama koje korumpirane hrvatske političke elite proizvode, premda one uništavaju nacionalne, lokalne ili svjetske vrijednosti koje HAZU nominalno štiti, priopćio je koordinator Inicijative "Srđ je naš" Đuro Capor.

Podsjetio je da se Incijativa 2012. obratila HAZU, zatraživši pomoć pri recenziranju "napuhanih i pristranih" ekonomskih studija koje su predviđale nevjerojatne prihode za proračun od planiranog projekta izgradnje golf resorta na Srđu, brdu iznad Dubrovnika, grada koji je dio UNESCO-ve zaštićene baštine.

HAZU im je tada odgovorio da se "ne bavi procjenjivanjem komercijalnih projekata", dok je na pismo grupe arhitekata koji prosvjeduju jer HAZU šuti o recentnim urbanističkim događajima u Zagrebu poručio kako se Akademija "ne izjašnjava o dnevnopolitičkim pitanjima, naročito ako se suprotstavljaju pojedine interesne skupine ili političke stranaka, kao ni o pitanjima lokalnoga karaktera".

Capor je akademike upitao je li devastacija svjetske baštine Dubrovnika, njegovih vizura i autentičnosti krajolika lokalni problem ili je ipak riječ o društvenim vrednotama na nacionalnoj razini i u globalnom kontekstu, koje je HAZU dužan štititi.

- Nakon gotovo desetogodišnje šutnje HAZU-a o tom nasilju nad svjetskom baštinom i građanima Dubrovnika, poznata je i posljedica šutnje koju bi mogli platiti hrvatski građani, naglasio je Capor zaključivši kako to akademike očito ne zabrinjava.

Mešetari zemljištem na Srđu tužili su Hrvatsku na arbitražnom sudu u Washingtonu tražeći odštetu u iznosu od 130 milijuna eura, a Capor je upozorio da će se eventualni sporovi između investitora iz Dubaija i grada Zagreba također rješavati na međunarodnom arbitražnom sudu, dok će vjerojatnu odštetu "masno" platiti građani Zagreba.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!