13:10 / 14.07.2020.

Autor: Hina

Inicijativa za Filozofski uručila Vladi peticiju za ostavku Borasa

Foto: HRT

Foto: HRT

Foto: - / HRT

Ovo je samo posljednji korak u sukobima i nerazumijevanju između Rektorata sveučilišta i Filozofskog fakulteta koji se događa već mjesecima.
Predstavnici Inicijative za Filozofski u utorak su Vladi uručili peticiju s više od 8000 potpisa za neopozivu ostavku rektora zagrebačkog sveučilišta Damira Borasa nezadovoljni njegovom odlukom o suspenziji dekanice Filozofskog fakulteta Vesne Vlahović-Štetić.

Studenti i profesori okupili su se najprije ispred Filozofskog fakulteta noseći transparente s natpisima "Filozofski je naš", "Nema primopredaje", "Boras Damir 365" i drugim, a potom krenuli u prosvjednu šetnju od Filozofskog fakulteta do Trga Svetog Marka gdje su uručili potpise.

"Ovo je bila jedna kratka šetnja, ali ta šetnja je samo izraz naše borbe za sveučilište, ta borba neće završiti bez obzira tko bude obnašatelj dužnosti dekana prema ishodu današnje sjednice", poručio je Neven Jovanović, odbijeni kandidat za dekana, te potom na porti Vlade uručio peticiju kojom se traži neopoziva ostavka rektora Borasa.

Podršku prosvjednicima došli su dati Katarina Peović, Tomislav Tomašević i Inicijativa za Filozofski uručila Vladi peticiju za ostavku Borasa, svi iz platforme Možemo.

Prosvjednici su se kratko nakon predaje potpisa razišli.

Rektor Sveučilišta Damir Boras suspendirao je dekanicu Filozofskog fakulteta Vesnu Vlahović-Štetić zbog kršenja zakona i Statuta Sveučilišta u Zagrebu.

dluka o suspenziji temelji se na presudi Županijskog suda u Zagrebu kojom je Vesna Vlahović-Štetić pravomoćno osuđena za šikaniranje, odnosno mobing Ante Čovića kao zaposlenika Fakulteta, čime je ugrožavala dostojanstvo zaposlenika u sferi komuniciranja, održavanja socijalnih odnosa i kvalitete profesionalnog statusa.

U peticiji kojom se traži neopoziva ostavka rektora Borasa, uz ostalo se navodi da je uskrata suglasnosti za dekanski program kandidatu za dekana Filozofskog fakulteta, Nevenu Jovanoviću, bez ikakve mogućnosti rasprave, "kulminacija višegodišnjeg financijski i moralno dubioznog vođenja Sveučilišta koje pod vodstvom rektora Borasa ne samo da kontinuirano gubi na svom ugledu i međunarodnom rejtingu, već i na broju upisanih studenata".

Prosvjednici s Filozofskog na putu prema Rektoratu

- Želimo prosvjedovati protiv načina na koji se održava sjednica Senate Sveučilišta u Zagrebu bez mogućnosti rasprave i želimo uručiti Vladi Republike Hrvatske peticiju za ostavku rektora Sveučilišta u Zagrebu Damira Borasa. On ne vodi Sveučilište u dobrom smjeru, kazao je  dr. sc. Neven Jovanović koga su zaposlenici Filozofskog fakulteta izabrali za dekana, ali Senat Sveučilišta nije prihvatio njegov izbor.

Kolona je krenula ispred zgrade Fakulteta te se zaustavila pred zgradom Sveučilišta u Zagrebu, za koju je Jovanović rekao da "netko u njoj umire".

- Taj koji umire nije čovjek, nego Sveučilište. Umire jer nema rasprave, razgovora i slobodnoga mišljenja. Oni koji upravljaju njime boje se slobodnog mišljenja. Zato žele nametnuti Filozofskom fakultetu sviju upravu. Danas je to Filozofski, sutra će možda biti Tekstilno- tehnološki, ili treći, rekao je Jovanović.

- Mi ne želimo sveučilište u kojem se šuti, i u kojem se napreduje tako da se slijepo sluša mentora i nikad ništa ne dovodi u pitanje, sveučilište u kojem se skupljaju bodovi, a ne postavljaju pitanja. To nije sveučilište na kojem Filozofski fakultet želi postojati, kazao je Jovanović i zaključio da samo Vlada i premijer mogu zaustaviti uništavanje demokracije na Sveučilištu.
Foto:  Tomislav Miletic/PIXSELL

Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!