Inicijativa Za radnički ZOR najavila prosvjed idućeg petka

14.10.2022.

15:05

Autor: Hina/HRT/V.G.

Inicijativa Za radnički ZOR najavila prosvjed idućeg petka

Inicijativa Za radnički ZOR najavila prosvjed idućeg petka

Foto: Patrik Macek / PIXSELL

Predstavnici inicijative Za radnički Zakon o radu najavili su u petak prosvjed pred Vladom i Hrvatskim saborom zbog izmjena Zakona o radu (ZOR), za koje smatraju da su na štetu radnika, i apsurdnih propisa koje nameće Zakon o reprezentativnosti sindikata.

Prosvjed će se održati idućeg petka, 21.listopada, na Markovu trgu u 17 sati, a pozvani su svi sindikati i političke stranke koji podržavaju izmjene ZOR-a kojima bi se jačala radnička prava. Također će tražiti izmjene Zakona o reprezentativnosti sindikata.

Predložene izmjene ZOR-a i dalje ne reguliraju rad digitalnih platformi i prava njihovih radnika, među kojima je sve više stranih državljana, upozorili su predstavnici inicijative.

Ako zaustavite bilo koga tko na biciklu prevozi hranu vidjet ćete da ta osoba ne zna ni koja su mu prava niti za koga vozi hranu. Čeka crkavicu na kraju mjeseca i nikad se od te crkavice neće maknuti, rekao je predsjednik Novog sindikata Mario Iveković.

Devedeset posto novih ugovora na radu su ugovori na određeno vrijeme, kaže Denis Geto iz TEHNOS-a - Strukovnog sindikata radnika HEP-a. Izmijenjeni ZOR nazvao je podlim zakonom koji uvodi zapošljavanje preko agencija i digitalnih platformi kao važnih oblika rada.

- Želimo ukazati saborskim zastupnicima da moraju zaštititi radnike. Pitam se gdje je nestao ugovor o radu na neodređeno vrijeme, kaže Geto.

Zakon o reprezentativnosti opstruira sindikalni rad

Radnici koji imaju ugovor o radu u njemu neće naći podatke o osnovnoj bruto plaći, što predstavlja dodatni problem, poručila je predsjednica Nezavisnog sindikata radnika Hrvatske Marina Palčić.

Tražit ćemo da osnovna bruto plaća bude obavezan podatak svakog ugovora radu, a ne da se ugovor poziva na druge akte poslodavca. Radnik mora znati koliko je njegova plaća i radno vrijeme. Nećemo dozvoliti da se trguje s pravima radnika, rekla je Palčić.

Iveković pak tvrdi da Zakon o reprezentativnosti sindikata opstruira sindikalni rad. Prije je pravo na pregovaranje imao svaki sindikat koji je sposoban izboriti se za interese svojih članova, a sada reprezentativnost ovisi samo o broju članova, kazao je.

Novi sindikat do sada je organizirao oko 40 štrajkova, a ima između 4000 i 5000 članova. S druge strane, pojedini sindikati imaju desetke tisuća članova, no nijednom nisu organizirali štrajk.

Pri tome će najavljene izmjene ZOR-a uvesti posebna prava samo za članove sindikata koji zadovoljavaju propise Zakona o reprezentativnosti, čime se kroz velika vrata uvodi korupcija na sindikalnu scenu, tvrdi Iveković.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!