"Inspekcija" HRT-a na Pelješkom mostu: Betoniranje prvog stupa

31.10.2019.

19:11

Autor: Pero Štrbe/Jure Jerković/P.F./HRT

default error photo
Prvo se betonira sup S8, a uskoro se kreće raditi i na stupu S7. Kad se dignu ta dva stupa između njih će se početi sklapati konstrukcija.
Sve su vidljiviji obrisi budućeg Pelješkog mosta. Na gradilištu više od 600 radnika radi u tri smjene, 24 sata na dan. Noćas je na sredini Neretvanskog kanala, betoniran dio stupa budućeg mosta. S graditeljima je bila i ekipa HRT-a.

Naglavnice nad pilotima Pelješkog mosta s obale izgledaju kao mali otoci. Budući da svaki mjesec nastane najmanje jedna, mještani Komarne nazvali su ih svojim arhipelagom.

Ti betonski otoci površine 670 četvornih metara spojnice su između pilota i stupova. A prva dva stupa podižu se na sredini mosta.

- Prvo ćemo podići stup S8 koji možete vidjeti iz nas, a uskoro krećemo raditi na stupu S7. Kad dignemo ta dva stupa između njih ćemo početi sklapati  rasponsku konstrukciju, objasnio je Ivan Puđa, inženjer na gradilištu Pelješkog mosta, CRBC.

Prije početka betoniranja obavljena je rigorozna kontrola. Nadzorni inženjeri pregledali su svaki detalj na oplati i armaturi.

- Izvođač je izvršio sve pripreme za izvođenje prvog segmenta ovog stupa. Radove smo pregledali i odobrili betoniranje. Upravo će početi sada ugradnja betona, rekao je Stipe Kristić, nadzorni inženjer na gradilištu Pelješkog mosta, IGH.

Prije nego što su crpke potjerale svježi beton u oplatu - i on je testiran.
Radi se i danju i noću, neprekidno 24 sata. Betoniranje koje je počelo neće prestati do kasno u noć.

A u mirnoj jesenskoj noći idealnoj za radove, zasjali su deseci reflektora. Prvih četiri i pol metra stupa budućeg mosta betonirano je u ranim jutarnjim satima.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!