11:00 / 05.12.2020.

Autor: Dnevnik/HRT

Inspekcija na Dolcu - počelo kažnjavanje za nenošenje maski

Foto: Marko Dimic/PIXSELL

Foto: Marko Dimic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Kazne za nenošenje ili nepravilno nošenje maski su 500 kn.
Od danas svi moramo pripaziti jer je počelo kažnjavanje za nenošenje ili nepravilno nošenje maski ondje gdje je to obavezno - kazne za građane su 500 kn. Vlasniku privatnog posjeda prijeti kazna 5.000-10.000 kn ako organizira ili dopusti privatno okupljanje više od deset osoba. Tvrtke za to mogu biti kažnjene s od pet do čak 40.000 kn.

➡️ Sve o koronavirusu
➡️ Zastupnici izglasali kazne za kršenje epidemioloških mjera 

Inspektori su odmah izašli na teren, a kontrola se provodi i na zagrebačkoj tržnici Dolac.

- U većini slučajeva građani se pridržavaju mjera. Znaju da moraju nositi maske, javila je za Dnevnik u podne Jelena Bokun.- Mi nikada ne idemo u konflikte. Naš zadatak su preventivne mjere, da ljude upozorimo da poštuju mjere. Zasad nismo imali neugodnih situacija, rekao je Konrad Puškarić, pripadnik Državne intervencijske postrojbe civilne zaštite.Mjere provode policija, Civilna zaštita, inspektori Državnog inspektorata. Iz Vlade su više puta ponovili da poanta zakonskih izmjena nije u novčanom kažnjavanju, nego u prevenciji i pridržavanju propisanih mjera.

Prema prekršiteljima se prvo ide upozorenjem i edukacijom, no ako netko ostane uporan u tome - prema njemu se mogu primijeniti prekršajne odredbe.

Prvi dan primjene rigoroznijih kazni u Splitu, čini se, prolazi bez većih problema. Oni koji su zatečeni u prekršaju - uglavnom su dobili samo upozorenje. Manje ljudi bilo u gradu i zbog loših vremenskih uvjeta.

Jugo, izmjene kratkotrajne kiše i sunca, pojačane protuepidemijske mjere i kontrola njihove provedbe, rezultat - gotovo prazan grad. Prijepodne samo na splitskom pazaru pomalo nalik na uobičajene dane.

Podaci o novooboljelima u posljednja 24 sata u Splitsko-dalmatinskoj županiji potvrđuju da je pridržavanje zaštitnih mjera zasad jedina brana širenju virusa - od 1359 obrađenih testova - 457 je pozitivno.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!