Inspekcija pokucala na vrata splitske kardiokirurgije

02.02.2020.

18:40

Autor: Karmen Šore/Dnevnik/IMS/HRT

default error photo
Drugi put u godinu dana inspekcija Ministarstva zdravstva upućena je na splitsku Kardiokirurgiju.
Drugi put u godinu dana inspekcija Ministarstva zdravstva upućena je na splitsku kardiokirurgiju. Prvi put zbog mita, a sada zbog anonimne prijave protiv liječnika s istog odjela zbog navodno nesavjesnog liječenja. 

Nakon što je otkriven slučaj uzimanja mita na splitskoj kardiokirurgiji nadzor nad tim odjelom i, što je još važnije, listama čekanja, preuzela je uprava bolnice. Od tada sve liste postale su javno dostupne na internetu.

- Prije su liste čekanja bile povezane s ljudima koji su te operacije obavljali. Nisu postojale na jednom mjestu i nisu postojale javno dostupne, objašnjava Jakov Vojković, dr. med./v.d. pročelnika Zavoda za kardiokirurgiju KBC-a Split.

Oni su to tako organizirali da svako prati svoje pacijente svak ima neku listu.

Tu međutim nevoljama nije bio kraj pa je tako najprije interno, zatim javno objavljena anonimna prijava protiv kardiokirurga Denisa Nenadića za nesavjesno liječenje. 

- Na žalost očito se radi o nekakvim internim sukobima samo onaj tko je to pokrenuo očito nije svjestan da je ovo izašlo izvan okvira osobnih animoziteta dakle štetu trpi i KBC a na žalost i naši pacijenti, kaže Vojković.

U anonimnoj prijavi navedene su 24 liječničke pogreške, od toga 4 smrtna slučaja. Jednim od njih bavio se i DORH, no u priopćenju koje su nam poslali stoji da nisu utvrđeni nikakvi propusti.  

- Temeljem rezultata provedenih izvida nije potvrđeno postojanje osnovane sumnje da bi bilo počinjeno kazneno djelo za koje se progon poduzima po službenoj dužnosti, ističe Rene Laura
glasnogovornica Županijskog državnog odvjetništva u Splitu. 

A zbog svega u Split  je stigla i inspekcija ministarstva.

- Mi smo odmah 15. siječnja započeli našu unutarnju istragu povjerenstvo koje već uvelike radi  došlo je povjerenstvo iz Zagreba što je odlično jer mi djelatnici KBC-a i kao građani želimo da se sve istraži i da se sve sankcionira, kaže prof. prim. dr. sc. Julije Meštrović, ravnatelj KBC-a Split.

Nažalost, ovakve situacije štete bolnici, a pacijenti osjećaju strah. Rezultati inspekcije Ministarstva zdravstva, svi se nadaju, trebali bi rasvijetliti ovaj slučaj, i pacijentima vratiti povjerenje. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!