Prosječno neopravdano povećanje cijena usluga 20%, negdje čak 126%

20.01.2023.

Zadnja izmjena 18:15

Autor: HRT/A.V.

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Sanjin Strukic / PIXSELL

Tržišna i turistička inspekcija Državnog inspektorata od 5. siječnja, kada je Vlada RH donijela zaključak o provedbi načela zabrane neopravdanog povećanja cijena, provode pojačane inspekcijske nadzore kojima je cilj utvrditi jesu li cijene roba i usluga porasle neposredno prije uvođenja eura kao službene valute u Republici Hrvatskoj.

Inspekcijski nadzori obavljaju se na temelju Zakona o Državnom inspektoratu, Zakona o uvođenju eura kao službene valute u RH, Zakona o zaštiti potrošača te spomenutog Zaključka Vlade RH.


Do 19. siječnja, inspekcije Državnog inspektorata obavile su ukupno 1145 nadzora. U 25,2% obavljenih inspekcijskih nadzora, izuzevši nadzore u kojima se činjenice još utvrđuju (njih 163), utvrđeno je neopravdano povećanje cijena nakon 31. prosinca 2022.


Od ukupnog broja nadzora tržišna inspekcija Državnog inspektorata obavila je 659 inspekcijskih nadzora (od čega: 282 inspekcijska nadzora nad pružateljima usluge, 280 nadzora u trgovini na malo te 97 inspekcijskih nadzora u trgovini na malo pekarskim proizvodima).


U nadzorima tržišne inspekcije utvrđeno je u 87 slučajeva nepoštene poslovne prakse neopravdanog povećanja cijena od čega u 53 slučaja u uslužnim djelatnostima, 19 u djelatnosti trgovine na malo pekarskim proizvodima te 15 u ostaloj trgovini na malo.


Prosječno neopravdano povećanje cijena usluga je 20%, a u pojedinim slučajevima povećanja doseže i 126%. Tako je, primjerice, inspekcijskim nadzorom utvrđeno povećanje fotografskih usluga od 57%, pojedinih frizerskih usluga od 126%, usluge privatnog parkiranja od 25%, usluga samoposlužnih autopraonica od 50% i sl.


U djelatnosti trgovine na malo prosječno je utvrđeno neopravdano povećanje od 17% za kontrolirane proizvode nakon 31. prosinca 2022., primjerice za pileće i pureće meso, suhomesnate proizvode, vodu, sok, jaja, konditorske proizvode, mliječne proizvode, hranu za životinje te konzervirano povrće.


Jendako tako, u trgovini na malo pekarskim proizvodima bilježimo i dalje povećanje cijena kruha i ostalih pekarskih proizvoda, i to prosječno do 15%, a iznimno u pojedinim nadzorima utvrđeno je povećanje pojedinih pekarskih proizvoda od 20 do 30%.


Turistički inspektori obavili su 486 inspekcijska nadzora od čega su u 161 inspekcijskom nadzoru (33,1%) utvrdili neopravdano povećanje cijena ugostiteljskih usluga.


U 72,6% završenih inspekcijskih nadzora u kojima je utvrđeno neopravdano povećanje cijena, poslovni su subjekti tijekom inspekcijskog nadzora, odnosno neposredno do kraja nadzora, vratili maloprodajne cijene na one iz razdoblja do 31. prosinca 2022.


Zbog prekršaja nepoštene poslovne prakse iz 149. Zakona o zaštiti potrošača, u tijeku je izricanje novčanih kazni prema svim poslovnim subjektima koji su neopravdano povećali cijene nakon 31. prosinca 2022., odnosno od 1. siječnja 2023. pa do dana inspekcijskog nadzora.


U završenim inspekcijskim nadzorima, prekršajnim nalozima prema poslovnim subjektima izrečene su 234 novčane kazne u iznosu od 399.489,09 eura (3.009.950,55 kn).


Inspekcije Državnog inspektorata i dalje će, svaka inspekcija u dijelu svoje nadležnosti, nastaviti koordinirano i kontinuirano obavljati inspekcijske nadzore radi zaštite potrošača.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!