11:00 / 13.01.2020.

Autor: Ana Zadro/Dnevnik/IMS/T.V./HRT

Inspekcije pročešljale dom za starije i nemoćne "Zelena oaza"

-

-

Foto: - / -

Dva dana nakon strašnog požara u kojem je poginulo šestero ljudi, još uvijek traje preseljenje korisnika.
Dom za starije i nemoćne u Andraševcu, gdje je prije dva dana život u požaru izgubilo šestero ljudi, danas su češljale inspekcije. O uzrocima požara i odgovornosti vlasnice nitko nije htio govoriti, a rezultati nadzora bit će poznati za nekoliko dana.

Za ostale štićenike Doma, kojima obitelj nije mogla naći alternativni smještaj, Centar za socijalnu skrb osigurao je mjesto u Domu za odrasle osobe Lobor-grad. Jučer je iz objekta pokraj požarišta premještena 21 osoba, a danas ih Centar za socijalnu skrb premješta još 20-ero u glavnoj zgradi u istoj ulici.

Slonjšak: Briga o starima i nemoćnima prepuštena tržištu

U Dom za starije i nemoćne u Andraševcu jutros su došli i inspektori Ministarstva za demografiju i socijalnu skrb, no nisu željeli razgovarati s novinarima. Zanimali su ih uvjeti smještaja, broj štićenika i kvaliteta usluge. Je li dosad bilo kontrole objekta, nije poznato jer privatni domovi ne moraju biti dio mreže koje kontrolira Ministarstvo.

I inspekcija rada Državnog inspektorata ispitala je uvjete zaštite na radu, te radnopravni status zaposlenih.

Sada su na potezu policija i Županijsko državno odvjetništvo koji moraju ispitati odgovornost vlasnice doma.

Umirovljenici traže sjednicu Nacionalnog vijeća za starije osobe 

Zbog tragedije u Andraševcu Sindikat umirovljenika i Matica umirovljenika Hrvatske zatražili su hitno sazivanje javne sjednice Nacionalnog vijeća za umirovljenike i starije osobe.

Tvrde kako je javnost mogla svjedočiti nefunkcioniranju sustava i prebacivanju loptice odgovornosti te na sjednici treba razmotriti nesuglasja u sustavu i predložiti potrebne mjere.

Božinović: Dom za starije posjetila protupožarna inspekcija

Ministar unutarnjih poslova i potpredsjednik Vlade Davor Božinović izjavio je u ponedjeljak kako je Dom za starije osobe u Andraševcu posjetila protupožarna inspekcija prilikom proširenja djelatnosti, a policija će vrlo brzo imati više informacija o požaru u kojem je živote izgubilo šest osoba.

- Koliko je meni poznato, inspekcija je izašla na teren kada se tražilo proširenje djelatnosti, mislim da se radi o 2012. godini. Cijeli taj kompleks pitanja sada je predmet kriminalističkog istraživanja, i sigurno će sve nadležne službe donijeti odgovarajuće zaključke, rekao  je Božinović na konferenciji za medije u Banskim dvorima.

Požar u pomoćnoj zgradi Doma za starije i nemoćne osobe "Zelena oaza" u Andraševcu kod Oroslavlja izbio je u subotu. Vatrogasci su ga ubrzo ugasili ali, nažalost, prekasno za šest štićenika Doma.

Božinović je naglasio kako protupožarni inspektori izlaze na teren kada se neki objekt gradi ili stavlja u funkciju. Dodao je kako će policija više informacija o požaru i njegovim uzrocima imati vrlo brzo.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!