18:15 / 09.10.2020.

Autor: Dinko Kreštalica/Dnevnik/IS/P.F./HRT

Inspektorat zatvorio - kamo sa zagrebačkim kompostom?

-

-

Foto: - / -

Pravo je pitanje gdje završava biootpad Zagrepčana sada kada je kompostana zatvorena, jer odvoz se i dalje obavlja neometano.
Državni inspektorat zatvorio je kompostanu na zagrebačkom odlagalištu otpada u Jakuševcu na tri mjeseca i to zbog kršenja zakona - nisu imali potrebnu okolišnu dozvolu. Iz Grada kažu da zatvaranje neće utjecati na uslugu odvoza biootpada, no pitanje je gdje će se odlagati.

Tone biomase koja se nalazi na jakuševačkom kompostištu mora se obraditi, a inspekcija zabranjuje prikupljanje i daljnju obradu novog biootpada. 

- Zabrana stupa na snagu 90 dana od dana primitka rješenja, ukoliko u međuvremenu operater ne ishodi okolišnu dozvolu, i traje sve do ishođenja okolišne dozvole, navodi inspekcija.

Na zatvaranje je upozorio nezavisni zastupnik u Skupštini Grada Zagreba Renato Petek. Tvrdi da nije problem samo dozvola, već je inspektorat utvrdio da kompostana nema mogućnosti termičke obrade biootpada koji se prikupi s kućnog praga, pa su, kažu, i tu u prekršaju.

- Jedno je obrada trave, grančica, borova i slično što Zrinjevac skupi s javnih površina održavajući grad, a drugo je biootpad dakle ono povrće, oni ostaci koji nam ostaju vezano za pripremu hrane, rekao je Petek.

- Nas isto tako zanima zašto inspekcija do sada nije reagirala jer je imala brojne prijave i od strane naše udruge i od strane mještana pojedinačno, rekao je Ratko Bedeković, nezavisni vijećnik Vijeća gradske četvrti Novi Zagreb istok. Takav je biootpad do ljetos bio odvožen u privatnu tvrtku u Križevcima - koja je zbog neregularnosti poslovanja također zatvorena. Pravo je pitanje gdje završava biootpad Zagrepčana sada kada je kompostana zatvorena, jer odvoz se i dalje obavlja neometano.

- Nema nikakvih problema, a sljedeći tjedan očekuje se i sklapanje ugovora s oporabiteljima, ali naglašavam u zakonskom roku mi ćemo se žaliti na ovo rješenje, rekla je Olivera Majić, zamjenica gradonačelnika Zagreba.

Biootpad koji građani odvajaju na kompostanu i dalje ne smije - no kako neki sumnjaju da se on onamo i dalje dovozi, tako bi prema kompostani prije biootpada mogla stići nova prijava Državnog inspektorata.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!