18:38 / 09.12.2019.

Autor: Ivanka Bukulin Zlatković/T.V./IMS/HRT

Inspektori na Adventu

Emica Elvedji/PIXSELL

Emica Elvedji/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Državni inspektori krenuli su u akciju na adventskim sajmovima diljem zemlje. Prvog dana proveli su nadzor poslovanja na 273 štanda.
Državni inspektori krenuli su u akciju na adventskim sajmovima diljem zemlje. Prvog dana proveli su nadzor poslovanja na 273 štanda. Provjeravalo se sve: od toga ima li najmoprimac registriranu djelatnost do toga kamo će se odložiti otpadno ulje.

Imaju li plinske boce atest, radnici sanitarne knjižice, može li se dokazati podrijetlo hrane, gdje će završiti ulje u kojem su se pekle fritule - sve su to provjerili inspektori.

- To mi je vrlo korektno, držimo se zakona, ali upozori te ako nešto fali, ako nešto treba i imate dva dana da ispravite svoje greške, objašnjava ugostitelj Ante Božikov.

Od ove godine nema preklapanja ovlasti. Inspektori u akciju idu u tandemu, jer su pod jednom kapom - Državnim inspektoratom. Stotinjak ih je obišlo adventske kućice u Zagrebu, Rijeci, Splitu, Dubrovniku, Varaždinu, Osijeku te u manjim gradovima.

- Ni jedna nepravilnost nije nađena one razine da bi došlo do primjene drastičnih mjera a to je zatvaranje kućica na adventu, ističe Andrija Mikulić, glavni državni inspektor. 

To bi se dogodilo u slučaju da najmoprimac nema registriranu djelatnost ili ne može za hranu dokazati sljedivost. Da je sve prema propisu - ne iznenađuje ih.

- Ja sam očekivao otprilike ovakav rezultat. Zato što smo mi na neki način najavili ove preventivne akcije, mislim da je to dobro da se zna da ćemo doći u nadzor Adventa, rekao je Mikulić. 

Akcija Advent tek je počela. Najavljuju, trajat će dok se ne pregledaju svi štandovi.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!