09:39 / 10.04.2019.

Autor: V.K./Hina

Institucije su mogle spasiti 9 od 17 ubijenih žena

Davor Javorović/ PIXSELL

Davor Javorović/ PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

U slučajevima najmanje devet žena i jednog muškarca, koje su u protekle tri godine ubili njihovi partneri ili drugi članovi obitelji, policija, sud i centar za socijalnu skrb nisu napravili sve što im stoji na raspolaganju kako bi ta ubojstva spriječili.
U slučajevima najmanje devet žena i jednog muškarca, koje su u protekle tri godine ubili njihovi partneri ili u jednom slučaju drugi članovi obitelji, policija, sud i centar za socijalnu skrb nisu napravili sve što im stoji na raspolaganju kako bi ta ubojstva spriječili, napisala je u svojoj analizi pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnje Ljubičić.

Pravobraniteljica je dubinski analizirala ukupno 17 slučajeva ubojstava počinjenih od početka 2016. do kraja 2018. godine, a u deset slučajeva pronađeni su propusti - službe su bile upozorene na nasilje, ali nisu reagirale.

Nasilnici su gonjeni prekršajno, kažnjavani iznimno blago, u jednom je slučaju žrtva kažnjena zajedno s počiniteljem, u drugom policija nije znala da je počinitelj već suđen za 28 nasilničkih djela, u trećem je sud odbio izreći zaštitne mjere jer počinitelj dan nakon nasilja više nije nasilan.

- U većini analiziranih slučajeva okidač za ubojstvo bila je odluka partnerice da napusti supruga te neadekvatna ili spora reakcija nadležnih tijela. Iako se radi o rizičnom faktoru najvišeg stupnja, vrlo rijetko nadležna tijela, pa čak i obiteljska okolina, shvaćaju ovaj signal kao ključan u zaštiti žrtve. Često i same najave ubojstva ili prijetnje ubojstvom od strane ubojica nisu dovoljne da bi se ozbiljno shvatile te da bi se na njih brzo i adekvatno reagiralo od strane policije. Ovakav stav nadležnih tijela i okoline ukazuje na nepostojanje društvene svijesti o opasnosti obiteljskog nasilja kao šireg društvenog problema, zaključuje pravobraniteljica Ljubičić u svojem Izvješću za 2018. godinu

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!