Intenziviranje hrvatsko-španjolske suradnje na gospodarskom i političkom planu

16.11.2022.

15:49

Autor: Studio 4/IMS/HRT/J.L.

O posjetu španjolskog kraljevskog para

O posjetu španjolskog kraljevskog para

Foto: HTV / HRT

U "Studiju 4" o važnosti posjeta španjolskog kraljevskog para Hrvatskoj govorile su stručnjakinja za protokol Milarda Privora i Marija Šutina iz Sektora za industriju i održivi razvoj HGK.

Milarda Privora istaknula je da je dogovaranje službenih posjeta kompliciran proces. Podsjetila je na nekoliko posjeta hrvatskih dužnosnika Španjolskoj, a Hrvatsku je posjetio španjolski predsjednik Vlade te je uslijedio uzvratni posjet našeg premijera Španjolskoj. Nakon dočeka u zračnoj luci slijedi svečani doček, kojim je počeo službeni posjet kod predsjednika RH. Istovremeno se održavaju bilateralni susreti, a damski protokol upotpunjuje cijeli posjet kraljevskog para.   

- Utjecaj španjolske kraljevske obitelji u Španjolskoj nije velik, više je ceremonijalan, rekla je. 

U četvrtak, drugog dana posjeta, održat će se Hrvatsko-španjolski IFMIF-DONES forum na kojemu će sudjelovati predsjednik RH Zoran Milanović i kralj Filip VI., a na kojemu je predviđeno i potpisivanje Memoranduma o razumijevanju između hrvatskog ministarstva znanosti i obrazovanja i španjolskog ministarstva znanosti i inovacija o suradnji na izradi Programa DONES.

Marija Šutina iz Sektora za industriju i održivi razvoj HGK objasnila je da je DONES veliki europski strateški projekt vrijedan oko 400 mil. eura, od toga je 36 mil. hrvatska komponenta, a svrha mu je potaknuti suradnu i izgradnju partnerstva tvrtki dviju zemalja.

- U njemu mogu sudjelovati visokotehnološke kompanije, riječ je o velikom složenim poslovima i otvoren je prostor da se španjolske i hrvatske kompanije zajednički javljaju na natječaje. Procjenjuje se da je vrijednost europskog tržišta javne nabave u znanstvenoj industriji 8 mlrd. eura, a 1/4 otpada na fuziju. Mi s našom aktivnošću i jačanjem suradnje sa španjolskim tvrtkama otvaramo našim tvrtkama mogućnost da snažnije iskorače na to tržište, istaknula je.

- Sporazumom o razumijevanju nastoji se formalizirati i institucionalizirati gospodarska suradnja, rekla je. 

Privora je rekla da će ovaj posjet otvoriti mogućnost intenziviranja suradnje na znanstvenom, gospodarskom i političkom planu. 

Šutina je istaknula važnost potpisa hrvatskog i španjolskog konzorcija koji mogu zajedno sudjelovati u izgradnji opreme za velike znanstvene projekte, spomenuvši ulogu dr. Tončija Tadića s Instituta Ruđer Bošković koji je, kaže, najviše zaslužan za priliku koju hrvatska industrija ima da se uključi u izgradnju DONES-a.

- Među domaćim visokotehnološkim tvrtkama koje imaju otvorenu priliku su između ostalog djelatnost metalnih konstrukcija, tvrtke iz električne i elektroničke industrije, klimatizacije, ventilacije, svi koji nude softverska rješenja. Zasad je 15-ak tvrtki iskazalo spremnost, bit će osnovana zajednica znanstvene industrije u okviru HGK, dogovoreni su sastanci sa španjolskom stranom, rekla je.

Naglasila je i suradnju u ITER-u, međunarodnom istraživačkom i inženjerskom projektu iz oblasti nuklearne fuzije. Natječaji se nastavljaju, svim tvrtkama članicama pružit ćemo informacije o budućim natječajima i za DONES i za ITER. HGK je u inicijativu uključen od proljeća 2022. godine.

Za sutra je najavila prvi konkretan sastanak dviju kompanija.  

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!