Intenzivna potraga za surfericom bez rezultata

25.09.2018.

09:43

Autor: J.L./M.M./HRT

default error photo
Službenici Lučke kapetanije Split izvijestili su kako je posljednji put viđena 200 m od bolske obale, gdje je pokušala plivati do obale, no zbog naleta jakog vjetra i visokog mora očevici su je izgubili iz vida.
Cijeli dan u moru između Brača i Hvara traje opsežna potraga za surfericom koja je jučer nakon podneva nestala u valovitome moru. Četvero surfera, u Bolu je, po orkanskoj buri, opremu navodno uzelo na vlastitu odgovornost; jedan se ubrzo domogao kopna, dvojica su spašena, a 25-godišnjoj Meksikanki izgubio se svaki trag.

Brodovi lučke kapetanije, Obalne straže i pomorske policije, helikopter, letjelica Pilatus, vatrogaci, HGSS - svi traže nestalu surfericu.

Posljednji put mlada Meksikanka s prebivalištem u Barceloni viđena je jučer oko podneva, 200 metara od bolske obale. U uzburkanom moru Valeria Valderrama Santos borila se s valovima.

Pionir ovog sporta u Hrvatskoj kaže kako je voditelj škole surfanja upozorio mlade polaznike da stiže nevera, ali jahači valova očito su podcijenili snagu bure u Bračkome kanalu.

A pogotovo kada se vrijeme u tren oka pogorša. Znaju Boljani što nose oblaci s Biokova i koliko je more varljivo.

Olujni vjetar na Jadranu se očekivao pa iz splitske Lučke kapetanije šalju upozorenje svima koji od mora i za more žive.

Jedan pakleni val dovoljan je - da uživanje pretvori u noćnu moru. Potraga trajala cijeli dan

U potrazi su sudjelovala dva broda Lučke kapetanije s članovima HGSS-a, jedan brod Obalne straže i jedan policijski brod. U zraku je bio helikopter, a obalu su pretraživali članovi vatrogasnih postrojbi iz Splita. Iz DHMZ-a ne najavljuju smanjenje bure do sutra. Puhalo je 35 do 55 čvorova, na nekim mjestima i do 70. More je 3 do 4 što znači da su valovi i do 2,5 metara. More je toplo i nada još uvijek postoji, javila je jutros naša Karmen Šore."Od sedam sati su opet brodovi Lučke kapetanije Split bili na poziciji koju smo odredili po strujanju i vjetru. Uključila se i Obalna straža te helikopter. U pripravnosti je i brod makarske Lučke kapetanije", izjavio je Željko Kuštera, lučki kapetan iz Splita.Službenici Lučke kapetanije Split izvijestili su kako je posljednji put viđena 200 m od bolske obale, gdje je pokušala plivati do obale zbog čega je pustila dasku, no zbog naleta jakog vjetra i visokog mora očevici su je izgubili iz vida. Pilot potražnog zrakoplova Obalne straže uočio je napuštenu surfersku dasku 3 nautičke milje jugozapadno od Bola, ali ne i nestalu surfericu.Jučer su kod Bola spašena dvojica surfera, također polaznika škole surfanja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!