Interes za udomiteljstvo sve veći

13.06.2019.

18:29

Autor: E.L.S./HRT

-

-

Foto: - / -

Nagrada za životno djelo dodijeljena je Aleksandri Štajduhar, a godišnje nagrade Nedeljki Bocak, Ivki Poldrugač, Ivanki Jurković i Bernardi Nadi Furjan.
Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku dodijelilo je nagrade udomiteljima za uspjehe u promicanju i obavljanju udomiteljstva za 2019.

Nagrada za životno djelo dodijeljena je Aleksandri Štajduhar, a godišnje nagrade Nedeljki Bocak, Ivki Poldrugač, Ivanki Jurković i Bernardi Nadi Furjan.Nagrađenima su po prvi put dodijeljene i novčane nagrade - 5000 kuna za godišnju i 10.000 kuna za životno djelo. Poseban kriterij za dodjelu Godišnje nagrade za 2019. je pružanje socijalne usluge smještaja djeci do tri godine, a nagrada za životno djelo dodjeljuje se udomiteljima za izniman doprinos i najmanje 20 godina obavljanja udomiteljstva.

- Hvala svim udomiteljima na neprospavanoj noći, svakom zagrljaju, svemu što svakodnevno činite da pružite novu priliku djeci za njihovu sretniju budućnost, a odraslima kvalitetniji život i starenje - kazala je ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Nada Murganić.

Novi Zakon o udomiteljstvu, koji je stupio na snagu 1. siječnja, omogućio je obavljanje standardnog udomiteljstva kao zanimanja, čime je udomiteljima prvi put osigurana dvostruko veća naknada za rad - od 5000 do 6500 kuna te mirovinsko i zdravstveno osiguranje. Također, uvedeno je specijalizirao udomiteljstvo za djecu kojima je potreban najveći stupanj podrške.

Od početka kampanje "Svako dijete treba obitelj". udomljeno je 170 djece, od kojih 60 djece u dobi do tri godine, a dozvolu za obavljanje udomiteljstva dobile su 22 nove udomiteljske obitelji za djecu.

Lani je na utrci "Mliječna staza" prikupljeno 700.000 kuna u svrhu nabave dječje opreme za udomiteljske obitelji koje pružaju usluge smještaja djeci do tri godine. Dosad su u vidu jednokratne financijske podrške u iznosu od 5000 kuna odobrene potpore za 123 djece u dobi do tri godine, smještene u 97 udomiteljskih obitelji, a ukupno je raspodijeljeno 615.000 kuna.

Nedeljka Bocak - uz pomoć supruga u dva je desetljeća udomila devetnaestero djece, odgojila ih je i, slobodno možemo reći, pripremila za život.

Stvorene veze nisu prekinute. Ostala je u kontaktu sa svima, druže se - Nedeljka se veseli svakom njihovu uspjehu. I dandanas spremno im pomaže. Neka od njezine udomljene djece zasnovala su obitelji i dobila svoju djecu. S pravom je zaslužila Godišnju nagradu za izuzetne uspjehe ostvarene u promicanju i obavljanju udomiteljstva.

O udomiteljstvu u večerašnjoj Temi dana govorile su državna tajnica u Ministarstvu za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku i predsjednica Povjerenstva za dodjelu nagrade udomiteljima Marija Pletikosa te profesorica psihologije Ines Škrabić Aničić iz tima za udomiteljstvo zagrebačkog Centra za socijalnu skrb.

- Interes za udomiteljstvo u Hrvatskoj raste. Sve veći je broj zainteresiranih potencijalnih udomitelja. Trenutno je u Hrvatskoj 2848 udomitelja koji skrbe o 6367 korisnika - izjavila je Marija Pletikosa.

Škrabić Aničić je objasnila da udomitelji mogu biti svi hrvatski građani koji su punoljetni i prva dozvola se izdaje prije 60. godine. Postoje i poduvjeti kao prekršajne evidencije, zdravstveni status, postupak se provodi pri Centu za socijalnu skrb. Prije izdavanja dozvole provodi se i edukacijski ciklus.

Udomitelji su ljudi različitog potencijala, viđanja, dinamike i stila života, različite su dobi. Grad Zagreb ima veliki broj udomiteljskih obitelji ali još uvijek imamo velike potrebe, naglasile su gošće.

- Djeca dolaze u specifičnom stanju, svako dijete je priča za sebe, naši udomitelji su educirani i spremni na sva stanja koje dijete nosi sa sobom. Često su tu traumatska iskustva, separaciju prolaze jako tešku, udomitelji imaju podršku svojih socijalnih radnika i timova za udomiteljstvo koje ih prate - istaknula je Škrabić Aničić.

Sustav prati djece do 26. godine a poslije te dobi sve ostaje na odnosu koji se je stvorio tijekom odrastanja u udomiteljstvu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!