Završava 43. Interliber; premijer najavio da će Vlada i dalje podupirati knjigu

14.11.2021.

12:32

Autor: HRT

Interliber

Interliber

Foto: Luka Stanzl/Tomislav Miletic / PIXSELL

Posljednji je dan najvećeg hrvatskog sajma knjige, 43. Interlibera. Prijašnjih godina vikendom je bila rekordna posjećenost, ali ove godine, kao i na većini događaja vladaju stroge mjere i pandemijski uvjeti. Interliber je danas obišao i premijer Andrej Plenković obišao, razgovarao s nakladnicima i poručio da će Vlada "nastaviti podupirati knjigu jer narod bez kulture nema identiteta".


S Velesajma za podnevni Dnevnik HTV-a javila se novinarka Antonija Ćosić.

- Redovi se stvaraju ispred jer unutar samog paviliona može biti 1200 ljudi. Svaki idući mora čekati za slobodan ulaz. Ako posjetitelj nema covid potvrdu, mora se testirati po cijeni od 50 kuna, a test se može obaviti na Velesajmu. Sve to ne smeta, čini se knjigoljupcima, jer se vesele popustima. Ove godine popusti su od 10 do 70 posto za neke od omiljenih naslova. S današnjim danom Sajam zaključuje broj od 50.000 posjetitelja, što Interliber čini iznimno posjećenim i najvećim događajem godine, izvijestila je.

Premijer je nakon obilaska, novinarima izjavio kako su razgovori s mnogim nakladnicima bili vrlo pozitivni i optimistični. Svi smatraju da su u ovoj godini puno bolje okolnosti nego što su očekivali, napomenuo je dodavši kako je epidemija koronavirusa utjecala na sva područja života pa i na nakladništvo i čitanje.

Ocijenio je kako su zajedničkim naporima uspjeli nakladništvo dovesti na vrlo zadovoljavajući razinu. Izjavio je i kako će prema podacima organizatora broj posjetitelja, kad se zbroje i današnji dolasci, biti oko 50.000. Sjajno su organizirali sve u okviru epidemioloških mjera i covid potvrda, čime se jamči sigurnost posjetitelja, što je dobro, dodao je Plenković.

Najavio je da će Vlada nastaviti ulagati u kulturu, znanost i obrazovanje pa dodao kako su s njim u današnjem obilasku i resorni ministri, čime se šalje poruka da su knjige i čitanje dobro.

- Mi ćemo kao Vlada i dalje podupirati knjigu jer vjerujemo da narod bez kulture nema identiteta, poručio je Plenković.

Plenković je obišao Interliber u pratnji potpredsjednika Vlade Davora Božinovića, ministra vanjskih poslova Gordana Grlića Radmana, ministra znanosti i obrazovanja Radovana Fuchsa i ministrice kulture i medija Nine Obuljen Koržinek.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!