11:17 / 11.11.2020.

Autor: Tatajna Munižaba/Dnevnik/IMS/P.F./V.K./Hina/HRT

Interpelacije novi politički alat oporbe

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Hrvatski sabor je po drugi put odgodio glasovanje o raspravljenim točkama zbog tehničkih razloga.
Čini se da interpelacije postaju oružje kojim će se u političkoj borbi sve češće koristiti saborska oporba. Vladajući su, nakon jučerašnje žustre rasprave, odbili interpelaciju o radu Vlade zbog vjetroelektrane Krš-Pađene, a oporba već najavljuje nove. Još jedan dinamičan dan u Saboru dodatno je začinio problem s glasovanjem.

- Saborski zastupnici su sa 76 glasova za i 50 protiv potvrdili prijedlog rebalansa državnog proračuna kako ga je Vlada predložila. To znači da je  HDZ-ova većina u Saboru i dalje tanka, ali neupitna. To se znalo i moglo pretpostaviti i unaprijed jer zbog tanke većine zastupnici HDZ-a i njegovih partnera glasovanju pristupaju najsavjesnije, izvijestila je u Dnevniku u podne novinarka HRT-a Tatjana Munižaba. 


Saborska većina je također s 76 glasova odbila interpelaciju o radu Vlade, koju je podnio Domovinski pokret zbog vjetroparka Krš - Pađene. Za premijera Andreja Plenkovića je ta inicijativa oporbe promašena tema.

Rasprava o toj interpelaciji tek je završena, a SDP će već idući tjedan u proceduru uputiti novu - i to zbog projekta "Slavonija, Baranja i Srijem".

Za novu taktiku oporbe premijer ima plan. 

- Odgovarati na sve te inicijative, obrazlagati ih u Saboru u najkraćim mogućim rokovima i, s većinom koju imamo od 76, stabilnom većinom, odbijati, rekao je Plenković.

S druge strane, oporbeni zastupnici interpelaciju smatraju dobrim načinom parlamentarnog djelovanja, pa najava ima još.

- Sljedeća interpelacija, koju smo već i najavili i sad je još samo tehnička stvar, mi ćemo ići o stanju u zdravstvu, ali isto o radu Vlade i ja očekujem da krajem tjedna zaista to uputim, rekla je predsjednica Glasa Anka Mrak-Taritaš.

Rasprava o pokretanju odgovornosti ministra Tomislava Ćorića u Saboru bi mogla biti za 10 do 15 dana, a na inicijativu oporbe za izglasavanje povjerenja ministru Ćoriću, Vlada će odgovoriti već sutra.

Tehnički problemi oko glasovanja

Inače, Hrvatski sabor je dva puta odgodio glasovanje o raspravljenim točkama zbog tehničkih razloga.

- Ovo nema puno smisla, neću da netko dovodi u pitanje je li sve kod glasovanja u redu, legalno i legitimno. Napravit ćemo stanku od jedan sat, ako do tada ne budemo imali posložen sustav glasovanje ćemo prebaciti, rekao je zastupnicima predsjednik Sabora Gordan Jandroković.

Zbog tehničkih teškoća jer se glasuje iz šest dvorana, a brojni zastupnici i putem video-veze, Sabor je danas već jednom odgodio glasovanje. Pokušalo se riješiti tehničke probleme, no oni su nastavili i u drugom pokušaju, ponovno je zapelo na brojanju glasova.

- Ovo će potrajati šest dana, uhvatili su mikrofoni Jandrokovićev komentar.


Marijana Puljak (Pametno) predložila je da se danas odustane od glasovanja, sustav uredi i glasuje sutra.

- Vidjet ćemo još malo, ako se nastavi ovako blizu smo i toga, odgovorio joj je Jandroković, pa nakon kraćeg čekanja odredio stanku od jedan sat.

- Ako do tada ne budemo imali posložen sustav, glasovanje ćemo prebaciti, najavio je zastupnicima koji bi danas trebali glasovati o rebalansu proračuna, Godišnjem izvješću Vlade, interpelaciji o projektu Krš-Pađene i izmjenama saborskog Poslovnika.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!