17:38 / 17.11.2018.

Autor: HRT

Interpol odlučio: Hernadi ponovno lice s tjeralice

Foto: Boris Scitar/Pixsell

Foto: Boris Scitar/Pixsell

Foto: - / PIXSELL

Interpol je odlučio u korist Republike Hrvatske i dopustio cjelovito vraćanje međunarodne potrage Interpola za Zsoltom Tamasom Hernadijem.
Izvršni je odbor Interpola na sjednici u Dubaiju odlučio u korist Republike Hrvatske i dopustio cjelovito vraćanje međunarodne potrage Interpola za Zsoltom Tamasom Hernadijem.

Podsjetimo, u studenom 2016. Izvršni odbor Interpola je nakon dugog i iscrpnog postupka odlučio ukinuti traganje za Hernadijem putem Interpola i zabraniti Republici Hrvatskoj da se koristi kanalima Interpola u ovom predmetu. Kao države članice Europske unije, Hrvatska i Mađarska upućene su da riješe svoj prijepor pred nadležnim tijelom Europske unije, nakon čega od Izvršnog odbora mogu zatražiti ponovno razmatranje Interpolove potrage za Hernadijem. 

Nakon što je u srpnju ove godine Europski sud pravde u Luksemburgu presudio u korist Republike Hrvatske, hrvatski ured Interpola odmah je zatražio vraćanje Interpolove potrage za Hernadijem, čime je još jednom pokrenut postupak konzultacija i rješavanja sporova među državama članicama Interpola.

Mađarska povukla blokadu hrvatskom ulasku u OECD, Orban u prosincu u RH

Interpol je svjetska organizacija sa 191 državom članicom i dugogodišnjom tradicijom i reputacijom, ali i sa svojim vlastitim složenim pravilima i propisima. Tako su i u ovom predmetu Hrvatska i Mađarska još jednom dobile priliku da pismeno iznesu svoje argumente u predmetu Hernadi, nakon čega je proveden formalni postupak tročlanih konzultacija: Interpola, Mađarske i Hrvatske.

U konačnici su obje države dobile priliku da iznesu svoje argumente pred Izvršnim odborom Interpola na danas održanoj sjednici u Dubaiju, nakon čega je donesena konačna odluka da se hrvatskom zahtjevu udovolji u cijelosti i ukinu sve prije izrečene zabrane. 
-

-

Foto: - / PIXSELL

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!