19:02 / 14.10.2020.

Autor: I.D./Martina Klaić/Dnevnik/IMS/HRT

Intervencijska radiologija - dobre vijesti iz KBC-a Zagreb

-

-

Foto: - / -

Zahvaljujući elaboratu intervencijskog radiologa, doktora Dražena Perkova, HZZO će pokrivati liječenje vrlo skupim potrošnim i ugradbenim materijalima.
Dobre vijesti iz našeg najvećeg kliničkog centra, KBC-a Zagreb. Zahvaljujući elaboratu intervencijskog radiologa, doktora Dražena Perkova, HZZO će pokrivati liječenje vrlo skupim potrošnim i ugradbenim materijalima. Njima će se liječiti brojne bolesti: od začepljenih krvnih žila, tumora u jetri do različitih abnormalnosti krvnih žila u trbuhu, nogama i rukama. Upozoravamo da bi vas neke snimke mogle uznemiriti.

Izgled noge Zlatka Pikutića u travnju - nije slutilo na dobro.

- Počele su velike rane samo, rana za ranom se nadovezivala i počeli smo ići liječenje, kaže gospodin Pikutić.

Bio je suočen s teškom dijagnozom uznapredovale periferne arterijske bolesti. Žile u nozi bile su sužene i začepljene. Noga je trebala biti amputirana. Srećom, minimalno invazivnim zahvatom ona je spašena.

- Proširili smo cijelu arteriju u bedru i iza koljena, ugradili adekvatne stentove, balonima sve to skupa dodatno proširili i uspostavili zadovoljavajući protok da bi krv mogla doći do onih dijelova tijela u koje do tada nije mogla doći, kaže dr. sc. Dražen Perkov, dr. med., intervencijski radiolog KBC-a Zagreb.

Šest mjeseci od operacije Zlatko Pikutić ima zdravu nogu.

- Evo noga je tu živa, čitava, zdrava, ja sam najsretniji čovjek na svijetu, kaže.

I to zahvaljujući ugrađenim najmodernijim, ali vrlo skupim materijalima. Zahvat stoji 40 tisuća kuna. Doktor Perkov elaboratom je dokazao kako je nužno da HZZO pokrije sve troškove.

- Ima odobreno 18 kategorija skupih materijala podijeljene u četiri skupine koje se mogu dodatno fakturirati i obračunavati tijekom liječenja bolesnika, kaže dr. Perkov.

Pokrivanjem troškova moći će se liječiti više bolesti.

- Od periferne arterijske bolesti, znači začepljenih krvnih žila, arterija nogu, preko tumora u jetri do različitih abnormalnosti krvnih žila u trbuhu, nogama, rukama kao što su aneurizme, arterijsko-venske malformacije i liječenje dubokih vena u zdjelici i trbuhu, pojašnjava dr. Perkov.

Takvih je bolesnika gotovo 5 tisuća godišnje. Na ovaj način proživljavaju manju traumu i kraće su u bolnici. Zasad su troškovi ovakvog liječenja pokriveni jedino u KBC-u Zagreb, po čemu je on na svjetskoj razini.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!