Kosor: Zaprepastila me obavijest DORH-a i Uskoka, stranku sam zatekla u tužnom stanju

16.10.2021.

10:32

Autor: Intervju tjedna/Hrvatski radio/P.F./HRT

Jadranka Kosor bila je gošća Intervjua tjedna Hrvatskog radija

Jadranka Kosor bila je gošća Intervjua tjedna Hrvatskog radija

Foto: Hrvatski radio / HRT

Gošća emisije Hrvatskog radija "Intervju tjedna" urednice i voditeljice Jasmine Popović bila je Jadranka Kosor, bivša predsjednica Vlade i HDZ-a.

O presudi u slučaju Fimi media

Povod razgovoru je odluka Vrhovnog suda u slučaju Fimi media u kojem je krivim proglašen Ivo Sanader, a odgovornim HDZ. Govoreći o tome vremenu dok je bila premijerka Kosor je izjavila da je tada prije 10 godina došla obavijest iz DORH-a i USKOK-a koju je otvorila i sa zaprepaštenjem konstatirala što tamo piše.

- Bili smo obaviješteni da je pod istragom Ivo Sanader, ali i neki drugi ljudi, a među ostalim i tadašnji potpredsjednik Ivan Jarnjak, kao i stranka. O tome samo odmah obavijestila uže vodstvo stranke, održala konferenciju za medije i obavijestila javnost, unatoč nekim protivljenjima. Deset godina je prošlo od tog trenutka i u međuvremenu se dogodilo jako puno toga. Što se mene tiče ova, dvostruka presuda jer je ponovljeno suđenje, pravosudna priča završava. U tom procesu sam morala u nekoliko slučajeva davati iskaze USKOK-u, biti svjedokom na sudu u nekoliko navrata, što je vrlo mučno. Ivo Sanader me preslušavao na sudu i optužio me izravno, kao i njegovi odvjetnici, za politički progon. Sada je nedvojbeno utvrđeno da se nije radilo o političkom progonu nego da se radilo o njegovoj krivnji, rekla je Kosor.

- Ono na što bih podsjetila - na razdoblje 2009.-2010., a podsjetio je ovih dana i gospodin Mihanović koji je tada hrabro izašao, stvaralo se ozračje u kojem je bilo teško voditi stranku, bilo je različitih vrsta pritisaka. Do kraja 2009. Ivo Sanader je bio počasni predsjednik HDZ-a, dolazio je na sjednice predsjedništva, bio ogroman autoritet u HDZ-u, održavao je neke sastanke s ministrima iako nije bio više predsjednik Vlade, i bilo je izuzetno teško držati kormilo i imati, steći autoritet. Često me pitaju zašto je otišao. Nije dao obrazloženje. Na kraju dana konačna presuda daje dosta elemenata za odgovoriti zašto je zapravo otišao, rekla je Kosor.


Kako je moguće da nitko ništa nije znao?

- To je jako plošno, jako pojednostavljeno pitanje koje sad svi bez nekog prisjećanja na elemente iz suđenja, postavljaju. Zatekla sam stranku u tužnom stanju, nije se ulagalo u stranku. Rekla sam da bismo mogli barem oličiti hodnike. Izvanjski nije bilo moguće zaključiti da postoji neki novac koji se ulaže u stranku. Ta teza da nitko ništa nije znao je netočna u tom smislu da su neki znali što se pokazalo i tijekom suđenja, istaknula je Kosor.

Prisjetila se jedne od Sanaderovih optužbi na suđenju:

- Postavljajući mi pitanja pred sudskim vijećem rekao je: "Evo, svjedokinja je nebrojeno puta slala razne ljude, razne svjedoke u DORH i USKOK". Ja sam rekla da jesam kada sam počela saznavati , odnosno kad su mi se počeli javljati ljudi i na vidjelo izbile indicije - teško objašnjive. Slala sam ljude, odnosno govorila "nemojte mi to pričati", nego ih slala u DORH.

Krajem 2009. i početkom 2010. bio je, kaže, veliki pritisak da se smjeni državnog odvjetnika Mladena Bajića u vrijeme reizbora.

- No smatrala sam da bi to bilo skandalozno, jer su već i mediji pisali, i DORH i USKOK su već istraživali - i on je dobio moju punu potporu. Mislim da je taj odnos prema vladavini prava i pravnoj državi bio u to vrijeme na višoj razini nego što je to uslijedilo nakon ulaska RH u Europsku uniju. To nije bilo sam zbog toga da je, kao što su neki interpretirali, trebao neki Pedro da zatvorimo poglavlje 23 i iskažemo punu otvorenost prema borbi protiv korupcije, kaže.

Govorila je, kaže, "idemo očistiti svoju kuću i svoje dvorište i pokazati i drugima da se to može".

- Ali, vidjeli ste. Ono što sam ja najbolje radila kao predsjednica stranke mene je koštalo moje političke glave jer su mnogi smatrali da činim krivo i da je trebalo zatvarati neke otvorene priče. Sada mnogi govore HDZ je platio svoju cijenu krajem 2011. godine. Ali HDZ je tada izgubio izbore kao stranka koja je tek dobila obavijest da je pod istragom, stranka nije bila pod optužbom, podsjetila je.

Oporba traži ispriku, ostavke, izvanredne izbore. Biste li se vi na premijerovom mjestu ispričali i zašto?

- Neka vrsta poruke, žaljenja ili neka vrsta poniznosti bi dobro došla. Upravo zbog toga što HDZ vodi državu i što je najodgovorniji i zbog činjenice da smo članica EU i da je to nezabilježen slučaj. Predsjednik stranke, osobito tako velike stranke, bez obzira kad se upisao u stranku i koliko vodi stranku, ne može stranku dijeliti na određena razdoblja. Mi smo svi prije Andreja Plenkovića preuzimali stranku sa svim usponima i padovima, sa svim dobri i lošim. Nas je pratila kletva vezana uz privatizaciju. Cijeli proces i činjenica da je stranka proglašena odgovornom i da tisuće članica i članova stranke to teško doživljava. Tisuće i tisuće HDZ-ovaca niti su išta dobili, niti skrivili, i mislim da bi neka vrsta javno iskazanog žaljenja jako dobro došla, smatra Kosor.

"HDZ-a se nikad nisam odrekla, iako sam izbačena"

- Ovo je prilika da bude iscjeljujuće i za HDZ kao stranku. Jako važem što govorim o HDZ-u jer se HDZ-a nikad nisam odrekla, iako sam izbačena. U visoku politiku me pozvao dr. Tuđman, odmah sam postala potpredsjednica Sabora 1995. i obnašala najviše dužnosti i na kraju bila premijerka. Ništa od toga ja u političkom smislu ne bih ostvarila da nisam bila članica HDZ-a. HDZ mi je pružio veliku priliku pa i u konačnici da se borim protiv korupcije i kriminala, naglasila je.

- Mislim da je ovo mogla biti zaista dobra prilika, zbog presude bi HDZ trebao dizati strašno visoko ljestvicu u borbi protiv korupcije, ali i u obrani moralnih vrijednosti koji se tiču politike, smatra.

- Smatra da je nepotrebno da se prigrljuje Hrelja, koji "prelijeće" i koji je bio izabran na listi SDP-a. I bez njegove potpore HDZ bi sasvim sigurno mogao izglasati sve što hoće u Saboru. Zato govorim o ljestvici, dodala je.

O oporbi, Saboru i izboru ravnatelja HRT-a

Kosor je bila premijerka kad je oporba bila jaka, kao i šef oporbe, te smatra da sadašnja situacija ide u smjeru jednostranačja.

- Stranke koje su u koaliciji i koje su vladajuće su nebitne i nevažne i ne bi postojale, od HSLS-a do Reformista, da ih HDZ ne vuče i da nisu dio te većine. Što se tiče prosvjeda ispred doma ministra Beroša najoštrije iz sveg srca to osuđujem jer sam to i ja prošla. Mene su ružno vrijeđali, i kao ženu, odlaske pod prozore osuđujem, kazala je između ostalog.

Što se tiče ovotjednog zauzimanja govornice u Saboru od strane oporbe, kaže da je to nešto što spada u parlamentarizam.

- Mnogi su zaboravili da je u Hrvatskom saboru bilo bacanja torbi, skakanja po stolu, iznošenja, lupanja cipelama po stolu, vrijeđanja, pa i predsjednik Vlade je, revoltiran izjavom Nikole Grmoje, nasrnuo preko osiguranja prema njemu, Krstičević je bacao makete. Mene su provocirali, kad sam predlagala proračun u Saboru Milanka Opačić mi je dobacivala "ti nisi naša predsjednica Vlade". Ono što je činjenica, oporba je izvojevala prvu pobjedu. Ravnatelja HRT-a se nije izabralo, no to ne znači da se tog istog neće izabrati idućeg tjedna jer vidimo da su partneri tu čvrsti. Mislim da se Plenković dosta osjećao pogođenim izborom Dobronića na čelo Vrhovnog suda. Kako god okrenuli, mnogi će tumačiti kao neku vrstu pobjede Zorana Milanovića, rekla je završno.

Pogledajte cijeli razgovor Jadranke Kosor za Hrvatski radio:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!