13:34 / 22.06.2019.

Autor: HRT

Intervju tjedna: Mesić o predsjedničkim kandidatima

-

-

Foto: - / -

"Znamo da Mesić voli Milanovića, ali zašto hvali Škoru?" - komentiralo se ovih dana.
Stjepan Mesić jedini je dva puta dobio predsjedničke izbore. U Intervjuu tjedna Hrvatskog radija rekao je što misli o kandidaturi Zorana Milanovića, ali i Miroslava Škore koji bi je, prema medijskim napisima, trebao sutra i službeno objaviti.

Zoran Milanović
svoju je kandidaturu već objavio. S obzirom na njegov mandat kao premijera, može li on biti faktor okupljanja lijevog centra? Mesić kaže: 

- Lakše će birači ocijeniti koliko je Milanović evoluirao. On je što se tiče stranke bio neprikosnoven, učvrstio je stranku, ali mislim da nije dovoljno radio na širenju lijevog centra. Koliko će sada raditi na okupljanju lijevog centra, o tome će ovisiti njegov uspjeh na izborima.

Izjava "Ili mi ili oni" kojom je pokušao polarizirati javnost, pregovori s Josipom Klemmom, izjave na račun majke šefa HDZ-a koju je nazvao "vojnom lekarkom"...  Sve se te izjave danas izvlače Milanoviću kao podsjetnik na njegovu političku ostavštinu.

- Dosta birači zaboravljaju - kaže Mesić, ali nema čovjeka bez mrlje u biografiji, dodaje.

- Mislim da je imao dosta iskustva i kao premijer i kao predsjednik stranke, a na kraju i sada, kada je praktično izašao iz politike. On bi morao sada akumulirati sve ono što je dosad skupio i u izbornu kampanju ući s jednim drugim likom koji može biti garancija Hrvatskoj da će ići pravim smjerom, garancija da će se Hrvatska malo odmaknuti od ovog mrziteljskog ambijenta koji je stvoren. Katastrofalno je za jednu zemlju koja je davno izašla iz rata da se prosipa ovoliko mržnje po eteru. Mora doći do prijelomnog trenutka i da se kaže: pustimo povijest povjesničarima - kaže Mesić.

"Znamo da Mesić voli Milanovića, ali zašto hvali Škoru?" - komentiralo se ovih dana.

- Ja samo procjenjujem. Naime, moja je procjena da će njih dvojica ući u drugi krug. Birači će odlučiti tko će od njih pobijediti - odgovara Mesić.  Rekao je i da ćemo se iznenaditi kada Škoro progovori.

- Nigdje nije ekstremno nastupao, doktorirao je na temi važnoj za Hrvatsku. On je umjeren čovjek, ali i čovjek koji je imao dosta iskustva u diplomaciji, iskustva u hrvatskom parlamentu. Na kraju, ima iskustva i u gospodarstvu, što je za Hrvatsku možda i najvažnije. Bio bi praktično prvi čovjek koji dolazi s jednim ozbiljnim iskustvom iz gospodarstva - komentira Mesić, svjestan da Škoro na poziciji predsjednika ne bi mogao puno mijenjati u gospodarstvu, ali za njega je, kaže, bitno da "razumije problem".

Mesića začuđuje što ljudi očekuju izjašnjavanje sadašnje predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović o kandidaturi.

- Pa ona je u izbornoj kampanji od prvog dana kada je izabrana na mjesto predsjednice, jer sve je to bila jedna kampanja. Sasvim je razumljivo da je sasvim svejedno kada će i službeno reći da objavljuje svoju kandidaturu. Ove dvije kandidature mene nisu iznenadile. Prije svega, bivši premijer Milanović je već na nekoliko mjesta, ne najavio, ali govorio o toj mogućnosti. Dakle, nije iznenađenje. Škoro može za neke biti iznenađenje, ali on je vrlo ozbiljan kandidat i ja očekujem da će u drugom krugu biti Miroslav Škoro i Milanović - kaže Mesić i dodaje kako misli da će u prvom krugu Miroslav Škoro pobijediti sadašnju predsjednicu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!