Investicijska prevara u Istri, Nijemci ostali bez novca

25.07.2022.

12:53

Autor: HRT/D.M./Hina

Laboratoriji za uzgoj indijske konoplje

Laboratoriji za uzgoj indijske konoplje

Foto: MUP / HRT

Porečka policija istražuje slučaj investicijske prijevare u kojoj je oštećeno dvoje njemačkih državljana za nekoliko stotina tisuća kuna, izvijestila je u ponedjeljak istarska policija. 

U policiji kažu da su 43-godišnjakinja i 46-godišnjak na internetskim stranicama pronašli ponudu za ulaganje u nizozemsku tvrtku koja se bavi uzgojem indijske konoplje u medicinske svrhe.

Prvi ciklus ulaganja im je dobro prošao te su vratili uloženi novac s obećanim kamatama, no kada su ponovo uložili shvatili su da je internetska stranica tvrtke nedostupna. Budući su na internetu pronašli informacije kako je riječ o prijevari, odlučili su događaj prijaviti policiji.

Istarska policija utvrđuje okolnosti događaja i ponovno upozorava građana da budu oprezni kako ne bi postali žrtve investicijskih prijevara.

- Ukoliko se odlučite na ovakav način trgovanja i investiranja, prvo se trebate dobro informirati o svim rizicima. Također se preporuča korištenje provjerenih i registriranih investicijskih društava, a trebalo bi izbjegavati tvrtke koje imaju sjedišta u egzotičnim zemljama jer postoji velika vjerojatnost da ćete postati žrtve prijevare, navode iz istarske policije.

Dodaju da su neki od znakova koji ukazuju da bi ulagači mogli ostati bez svog novca kada ih navodni brokeri uvjeravaju da je riječ o sigurnoj i lakoj zaradi te da je u tijeku akcija koju treba odmah iskoristiti.

- Uporni su i nagovaraju građane na trgovanje makar nemaju u tome iskustva i uvjeravaju da je riječ o jednostavnom načinu trgovanja. Još jedan od znakova da bi se moglo raditi o prijevari je i kada na trgovinskoj platformi nema jasno navedenih kontakata kojima se građani mogu odmah obratiti, a brojevi s kojih zovu brokeri nisu iz Hrvatske te se njih ne može povratno kontaktirati, izvijestili su iz policije.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!