17:14 / 24.08.2018.

Autor: HRT

Investitorica gradi 9. kat bez privole stanara

-

-

Foto: - / -

Građani čine sve što mogu. Zvali su policiju, građevinsku inspekciju, uzeli odvjetnika.
Stotinu splitskih obitelji koje žive pokraj zgrade HEP-a na Poljičkoj cesti ogorčeno je zbog, kako kažu, samovolje poznate splitske građevinske investitorice Marine Walner. Na vrhu njihove zgrade koju je prije pet godina sagradila njezina tvrtka, ponovno gradi, a stanari kažu kako ih nitko ništa nije pitao.

Građani čine sve što mogu. Zvali su policiju, građevinsku inspekciju, uzeli odvjetnika. Traže da se od gradnje iznad njihovih glava odustane: nešto slično, kažu, nikad se u Hrvatskoj nije dogodilo. Kontaktirali smo, naravno, i investitora. Poslali su mail; kažu kako je 9. kat, odnosno terasa koju "uređuju" u njihovu vlasništvu i da zato susjede nisu ni morali pitati za suglasnost! 

Najprije su dobili nepotpisanu obavijest da se počinje uređivati 9. kat, dan poslije krenuli su radovi.

Investitor je City garden, nova tvrtka Marine Walner, žene čija je stara tvrtka Elanija zgradu sagradila prije pet godina. Ne želi pred našu kameru, ali poručuje da je riječ o rekonstrukciji terase u njezinu vlasništvu.

Građevinsku dozvolu izdao je Grad Split i pravomoćna je od lipnja prošle godine, no primjerak koji imaju nema posljednju stranicu, tako da se ne vidi tko ju je potpisao.

Na vrhu zgrade tamni su papiri na prozorima, a stanari tvrde da se gradi navodno osam stanova i navodno su svi već prodani. 

Njihov odvjetnik zatražio je obnovu postupka koji je prethodio donošenju građevinske dozvole i zatražio odgodu gradnje. "Mojim strankama je trebalo biti omogućeno da sudjeluju u postupku. Svaki od njih je trebao po Zakonu o općem upravnom postupku primiti osobno dostavu na svoju adresu i trebala je biti provedena usmena javna rasprava u tijelu koje je dozvolu izdalo!", tvrdi.

Investitor pak tvrdi da je riječ o uobičajenoj praksi - ako se, kažu, uređuje nekretnina u isključivom vlasništvu, suglasnost drugih vlasnika nije potrebna!

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!