Ipak glazba u kafićima?

27.02.2021.

11:14

Autor: HRT

U Hrvatskoj se ublažavaju epidemiološke mjere

U Hrvatskoj se ublažavaju epidemiološke mjere

Foto: Hrvoje Jelavic / PIXSELL

U ponedjeljak se ublažavaju epidemiološke mjere. Iako je bilo najavljeno da neće biti glazbe u ugostiteljskim objektima, udruge glazbenika i ugostitelja postigle su dogovor sa Stožerom pa će glazba biti dopuštena uz uvjet da ne bude glasna.

 - Na inicijativu Ministarstva kulture, ako glazbe ne bi bilo, onda ne bi funkcionirali mehanizmi autorskih prava glazbenika, pjevača, i tako dalje, pa se razmatra mogućnost da se ipak dopusti glazba, ali da se ograniči brojem decibela. To je isključivo puštanje muzike na radiju, CD-ima i tako dalje, komentirao je Krunoslav Capak, ravnatelj HZJZ-a u telefonskom razgovoru za HRT4.

Iz udruga glazbenika i ugostitelja potvrdili su kako imaju neslužbene informacije o tome da će se od 1. ožujka na terasama kafića ipak moći puštati glazba, no čekaju službenu potvrdu Nacionalnog stožera civilne zaštite.

- Ukazali smo da to ne može biti presudna stvar za širenje zaraze, očito su naše reakcije odzvonile dovoljno i čekamo uputu hoće li biti prihvaćeno kako je najavljeno, rekla je za Hinu predsjednica Nacionalne udruge ugostitelja Jelena Tabak dodavši da još "ne želi ništa potvrditi dok ne vidi pisanu uputu HZJZ-a".

- Tu je riječ o dnevnim caffee barovima, lounge barovima i uz pristojnu glazbu u pozadini čujete žamore i nema dreke i galame. To nisu noćni klubovi da ljudi plešu, skače, stoga ne bi trebalo zabraniti glazbu koja se čuje u pozadini, rekao je predsjednik Udruženja ugostitelja Zagreba Franz Letica.

Glasnogovornik ZAMP-a Milan Majerović Stilinović rekao je da je Hrvatsko društvo skladatelja uputilo ministrici kulture reakciju na odluku Stožera o zabrani puštanja glazbe na terasama kafića, objašnjenje situacije te upozorenje o tome kakve posljedice bi zbog toga mogli imati glazbenici.

- Mislim da je tu bila koordinirana akcija iz Ministarstva kulture i da je ministrica prihvatila i reagirala, rekao je napominjući kako su u apelima, uz ZAMP, sudjelovale sve glazbene udruge.

Iako još nisu dobili službenu potvrdu od Stožera, Majerović Stilinović kaže da su jučer stigle "neformalne informacije" da bi to tako trebalo biti, a očekuje da bi najkasnije službena potvrda trebala biti u ponedjeljak.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!