07:26 / 05.03.2019.

Autor: M.Š./HRT

"Iritira nas način na koji je izvršena medijska hajka na Vesnu Burčul"

Foto: Dino Stanin/PXLL

Foto: Dino Stanin/PXLL

Foto: - / -

Je li slučaj pokušaja ubojstva četvero djece na Pagu pokazao sve nedostatke sustava, onog socijalne skrbi kao i pravosuđa, zdravstva i obrazovanja? Je li Centar za socijalnu skrb u Zadru mogao spriječiti ovu tragediju?
Iako se očekivalo, u ponedjeljak zbog propusta u radu nije smijenjena ravnateljica Centra za socijalnu skrb u Zadru Vesna Burčul. Njezinu smjenu tražila je ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Nada Murganić, a o njezinoj sudbini odluka bi trebala biti donesena tijekom utorka, nakon što Upravno vijeće Centra prouči izvješće o provedenom nadzoru.

Otvoreno - "Nedostatak kadra - sve manje preventivni, a sve više krizni socijalni rad"

Što se tiče zahtjeva za smjenu Vesne Burčul, ministrica Murganić komentirala ga je jutros za emisiju Hrvatskog radija "U mreži Prvog". Kaže da postoji procedura te da će Upravno vijeće proučiti izvješće o nadzoru i da se i sama ravnateljica može očitovati.

- Mislim da će ta procedura još trajati, želimo da sve bude u zakonskom roku i korektno. Potrebno je u cijelom procesu jasno utvrditi tko ima kakvu odgovornost za određene procese. U ovom sustavu nam je svima jako teško i osobno mogu reći da bi bilo jako komotno sada otići. Vidim da se ostavke jako cijene onda kada je teško. Teško nam je, ali mi ćemo svi zajedno izaći iz ove situacije jer smo prepoznali koji su problemi u našem sustavu.

Dodaje da sustav socijalne skrbi ne može sam rješavati probleme i terete kojima su opterećene obitelji i korisnici.

Tu je i pitanje siromaštva i teških obiteljskih odnosa, problema djece, nabraja ministrica Murganić. Dodaje i da nadzor u Zadar nije poslala "zbog čina kažnjavanja" ni prozivanja, nego radi progovaranja o problemima.

"Zakazali su svi sustavi"

- Nas u Zadru iritira način na koji se izvršila medijska hajka. Ministrica danas blažim tonom nastupa, a djelatnici su stali uz ravnateljicu. Da se oni nisu digli, ne bi se ovo spustilo na ovoj nivo. Djelatnici rade u teškim uvjetima, ministrica je rekla da treba pronaći druge krivce. Zakazali su svi sustavi, imate tu i zdravstvo, školstvo pa čak i Crkvu. Treba pronaći rješenja za poboljšanje rada ovoga sustava, ističe potpredsjednik Sindikata zaposlenika u djelatnosti socijalne skrbi Zvonimir Petrović.

Predsjednica Udruge socijalnih radnika Štefica Karačić kaže pak da je ovo vrlo teška i emotivna situacija te da je njima kao ljudima iz struke važno da se ovakva situacija uzme kao prekretnica u odnosu na cijeli sustav socijalne skrbi.

- Mi se moramo zapitati što će konkretno biti sa zadarskim Centrom za socijalnu skrb. Ljudi nisu potkapacitirani, no područje na kojem rade je golemo. Radi se o jednom iznimno složenom geografskom području, sa zadarskim zaleđem, otocima... Ovo su za struku jako bitne stvari. Da biste radili s korisnikom, on vam mora biti dostupan, kaže.

Suštinske promjene nije moguće napraviti bez ulaganja, dodaje Marina Ajduković s Katedre za teoriju i metode socijalnog rada na zagrebačkom Pravnom fakultetu. Govori i da sve reforme koje su pokrenute u posljednjih 25 godina nisu završile jer su se stalno prekidali procesi. Postavlja se, kaže, i pitanje kada ćemo dobiti obiteljske sudove.

Ministrica dodaje da jedini odgovor koji trebamo dobiti jest onaj jesu li djeca odrastala u normalnom okruženju ili ne te jesu li počinjeni propusti tijekom odlučivanja o skrbništvu.

- Ne mogu svi ovi problemi o kojima govorimo opravdati činjenicu da nismo dovoljno procijenili rizike za boravak te djece u ovoj obitelji, zaključuje ministrica.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!