Iseljavanje - izumiru sela na hrvatskom sjeveru

22.01.2018.

20:01

Autor: HRT

default error photo
Sve više osmrtnica, napuštenih kuća, a sve manje djece i obitelji - slika je to mnogih seoskih sredina u Varaždinskoj županiji.
U 14 godina, od 2001. do 2015., iz Varaždinske županije odselilo se više od 40.000 ljudi, a doselilo 2000 manje. Najveći val iseljavanja zahvatio je ivanečko i lepoglavsko područje, mnoga sela već desetljeće ne bilježe pozitivan prirast.

Sve više osmrtnica, napuštenih kuća, a sve manje djece i obitelji - slika je to mnogih seoskih sredina u Varaždinskoj županiji. Tako je i na maruševečkom području gdje godinama bilježe više umrlih nego rođenih.

Oni koji ostaju bave se uglavnom - poljoprivredom. Nekada je cijeli ovaj kraj bio bogat stokom, danas su - staje prazne. Stariji se prisjećaju dana kad nisu imali mnogo, ali selo je - živjelo.

Ipak, u Gornjem Knegincu situacija je znatno bolja, čak štoviše mjesto doživljava "baby boom". Posljednjih godina doselilo se više od tisuću mladih, gradi se i radi, mnogo je mladih obitelji s djecom. Nedavno su otvorili i treći vrtić. Zanimljivo je da se iz ove općine mladi ne iseljavaju, a doseljavaju se stranci.

No Gornji Kneginec, nažalost, sve je više hrvatska i varaždinska iznimka, a ne pravilo. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!