14:46 / 05.07.2019.

Autor: Hina

"Iskustvo Emilia-Romagne za Slavoniju, Baranju i Srijem"

-

-

Foto: - / -

Na konferenciji su bili ministrica Gabrijela Žalac, direktorica ureda Svjetske banke za RH i Sloveniju Elisabetta Capannelli, ministar za europske politike, istraživanja, obrazovanje i rad regije Emilia-Romagna Patrizio Bianchi i drugi gosti.
Na konferenciji "Razvojno iskustvo regije Emilia-Romagna i komplementarnost modela za Slavoniju, Baranju i Srijem" u organizaciji ureda Svjetske banke za Hrvatsku bilo je riječi o razvojnom iskustvu te regije te mogućnosti njihove primjene u Slavoniji, Baranji i Srijemu.

Na konferenciji su bili ministrica regionalnoga razvoja i EU fondova Gabrijela Žalac, direktorica ureda Svjetske banke za Hrvatsku i Sloveniju Elisabetta Capannelli, ministar za europske politike, istraživanja, obrazovanje i rad regije Emilia-Romagna Patrizio Bianchi i drugi gosti.  

Ulaganja u istraživanje, inovacije i ljudski kapital ključna su za razvoj Slavonije, pri čemu je od presudne važnosti suradnja svih relevantnih aktera, istaknuto je na konferenciji.

Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU u srpnju prošle godine potpisalo je sa Svjetskom bankom trogodišnji ugovor o tehničkoj pomoći s ciljem jačanja rasta i zapošljavanja kroz provedbu projekta Slavonija, Baranja i Srijem. U okviru tog ugovora Banka je ostvarila suradnju s talijanskom regijom Emilia-Romagna, koja je putem prenošenja razvojnih iskustava usredotočena na gospodarski razvoj Slavonije, Baranje i Srijema.

Ta talijanska regija je sjedište nekih globalno poznatih kompanija poput Ferrarija, Lamborghinija, Maseratija, Ducatija, kao i prehrambene tvrtke Bariila. U razdoblju 2014. - 2020. iskoristiti će 1,15 milijardi eura iz europskih fondova, a regionalnu strategiju je oblikovala kroz poslovni pakt koji su potpisali svi glavni dionici u regiji.

Ministrica Žalac rekla je da je regija Emilia-Romagna do sada postigla impresivne rezultate, između ostalog kada je riječ o industriji i ljudskom kapitalu, relevantnima za buduće razdoblje razvoja Slavonije. Kaže da će suradnja sigurno nastaviti, a predviđena je i posjeta predstavnika hrvatske lokalne i regionalne samouprave, razvojnih agencija, kao i privatnog sektora toj talijanskoj regiji, kako bi se iz primjera dobre prakse vidjelo što se može primjeniti na području Slavonije, Baranje i Srijema.

Kada je riječ o suradnji sa Svjetskom bankom na projektu Slavonije, Žalac kaže da je dosad definirano pet vertikalnih sektora - drvna industrija, proizvodnja hrane, informacijsko-komunikacijske tehnologije, metaloprerađivačka industrija i turizam.

Napominje da se pripremaju projektni prijedlozi koji će iz fondova EU biti financirati već u ovoj financijskoj perspektivi, dok je u suradnji sa Svjetskom bankom pripremljeno i pet horizontalnih projektnih prijedloga vezanih za inovacije, privlačenje stranih investicija, odnosno svega onog što je važno u kontekstu ljudskog kapitala, koji je ključan kada je riječ o Slavoniji.

- Na nama je da već sada pripremamo veće strateške projekte za slijedeće financijsko razdoblje, koji mogu stvoriti lance vrijednosti u gospodarstvu i promijeniti trendove u Slavoniji na bolje, poručila je Žalac.

Na pitanje novinara jesu li već uočeni neki poželjni modeli iz talijanske regije, Žalac je apostrofirala pametnu specijalizaciju, konkretno u automobilskoj industriji, za koju kaže da nije primjenjiva samo na Slavoniju, već na cijelu Hrvatsku.

- Kada govorimo o autoindustriji, već smo usporedili ono što oni rade s onim što se razvija enormnom brzinom kroz tvrtku Rimac Automobili, a što će sigurno biti preteča za razvoj za slijedeće razdoblje, ističe Žalac.

Za područje Panonske Hrvatske Žalac izdvaja i sektor bioekonomije, a kaže da tu trenutno jača priprema velikih projekata koji će se financirati iz fondova EU-a. Ističe da su važna veća ulaganja u istraživanje, razvoj i inovacije, sigurna je da će se to putem europskih fondova ostvariti, a smatra da primjer regije Emilia-Romagna može poslužiti da se neke stvari primjene točno onako kako su ih oni napravili.

Ministar Patrizio Bianchi kao preporuke za snažniji razvoj Slavonije i općenito Hrvatske naveo je ulaganja u ljudske kompetencije, uključujući i stručna osposobljavanja, zatim ulaganja u istraživanja primjenjiva na poljoprivredne aktivnosti, a savjetuje i veće otvaranje ekonomije, odnosno internacionalizaciju.

Direktorica ureda Svjetske banke za Hrvatsku i Sloveniju Elisabetta Capannelli ocjenjuje da su se promjene u Slavoniji već dogodile, a kaže kako je Svjetska banka u toj priči tek dio rješenja. Kaže da ono prije svega dolazi od privatnog sektora, kao i dobre suradnje koju je Vlada uspostavila sa svim relevantnim akterima u Slavoniji i šire. Kaže da Banka može doprinjeti znanjem, tehničkom pomoći, međunarodnim iskustvom, kao i poticanjem suradnje.

Kao ključna područja navodi poljoprivredu, informacijsko-komunikacijsku tehnologiju, suradnju sveučilišta, te inovacije. Napominje da se poduzimaju napori i na unaprjeđenju poslovnog okruženja, reformi obrazovanja na svim razinama, a to bi sve trebalo doprinjeti razvoju Hrvatske, pa tako i Slavonije.
-

-

Foto: - / -

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!