09:01 / 15.06.2018.

Autor: M.M./HRT

Islamski vjernici slave Ramazanski bajram

-

-

Foto: - / -

Svečanu bajramsku molitvu u zagrebačkoj džamiji predvodio je predsjednik Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj muftija Aziz Hasanović.
Nakon mjesec dana odricanja, posta i molitve, Muslimani danas slave Ramazanski Bajram. Na jutarnju bajramsku molitvu koju je predvodio muftija Aziz Hasanović u zagrebačkom se islamskom centru okupilo mnoštvo vjernika.

Za pripadnike islamske vjeroispovijesti diljem ne samo našeg grada nego diljem svijeta danas se obilježava jedan od  najvećih blagdana, Ramazanski bajram. Time je završen dugi proces čišćenja putem posta i molitve nakon kojeg će vjernici dan provesti, kako su rekli, u krugu svoje obitelji. Moja mama posti već tri mjeseca i jedva čekam doći kući da joj čestitam, rekao je jedan od okupljenih vjernika. Ovo je najveći dan za muslimane, radost i veselje to za mene predstavlja ovaj dan, a proslavit ću ga s rodbinom, dodao je drugi.

Ranojutarnju svečanu bajramsku molitvu u zagrebačkom islamskom centru predvodio je predsjednik Mešihata islamske zajednice muftija Aziz Hasanović koji je tom prilikom istaknuo kako je islamska vjera vjera bez zastranjivanja. Islam je vjera središnjeg puta bez ikakvih zastranjivanja, radikalizama i ekstremizama, to je vjera koja znači mir i koja k njemu vodi, istaknuo je Hasanović u svojem obraćanju vjernicima.

Tradicionalno, vjernicima se jutros pridružio i gradonačelnik Milan Bandić, a čestitke im je uputio i gradski zastupnik Zlatko Hasanbegović. Kad čovjek živi sa svojim ljudima, onda svaki blagdan ne pohode samo ljudi te vjeroispovijesti nego i njihov gradonačelnik, a multikulturalnost, multietičnost i multikonfesionalnost su conditio sine qua non zagrebačkog života, rekao je gradonačelnik Bandić. Ovu priliku koristim iz zagrebačke džamije, srca i duše zagrebačkih muslimana da zaželim svim muslimanima u Zagrebu i u domovini nam Hrvatskoj sretne bajramske blagdane, riječi su Hasanbegovića.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!