12:17 / 20.01.2019.

Autor: HRT

Ispitani krijumčari ljudi uhićeni u Rijeci i Istri

-

-

Foto: - / -

Slovenac koji je tijekom bijega pokušao pregaziti policajca, ispitan je u ODO-u u Pazinu. Državljanin BiH još je u policiji gdje se provodi kriminalistička istraga.
Traje kriminalistička obrada nad državljaninom BiH koji je jučer uhićen na riječkoj obilaznici, nakon što je bježao od policije vozilom u kojem je bilo pet migranata, među kojima i jedno dijete. Na kraju je izazvao prometnu nesreću, na sreću bez težih posljedica.

- Filmska potjera za krijumčarem migranata

Slovenski državljanin, koji je krijumčario migrante i u petak vozilom nasrnuo na policijsku patrolu u Istru, u pritvoru je. Protiv njega je Pokrenuta istraga zbog napada na policajca i krijumčarenja ljudi. Određen mu je jednomjesečni zatvor zbog opasnosti od bijega.

Nad kosovskim državljanima koje je prevozio, a među kojima je troje maloljetnika, u tijeku je policijski postupak radi utvrđivanja prekršaja Zakona o strancima.

Ova dva slučaja samo potvrđuju da migrantska ruta preko Hrvatske, i ne samo ona, ne miruju ni u srcu zime, a da je posao krijumčarenja ljudi sve razgranatiji.

Da zima nije zaustavila ilegalne pokušaje prelaska granice, pokazao je i slučaj spašavanja 15 pothlađenih migranata na Plješevici. Migrante su izvlačili policajci, a u pomoć su pritekli i vatrogasci i Ličke ceste.

Hrvatska policija uhitila je lani više od 600 krijumčara, što je dvostruko više u odnosu na godinu prije. No i policije diljem Europe imaju pune ruke posla. 

Prema Frontexu, lani je u EU ilegalno stiglo 150 tisuća ljudi, najmanje u posljednjih 5 godina. To znači da, suprotno tvrdnjama europskih populista, nema "poplave migranata", nego promjene ruta kojima pod svaku cijenu žele do boljeg života u Europi. Jedna od njih vodi i preko Hrvatske.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!