14:10 / 16.02.2021.

Autor: Hina/HRT

Isplata nacionalne naknade za starije osobe počinje 17. veljače

Umirovljenici

Umirovljenici

Foto: Patrik Macek / Pixsell

Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje (HZMO) izvijestio je da 17. veljače počinje isplata nacionalne naknade za starije osobe za siječanj korisnicima računa otvorenih u poslovnim bankama. U prvoj isplati naknadu od 800 kuna dobit će 3091 korisnik. Za isplatu je osigurano 2.195.146 kuna iz državnog proračuna, a korisnici su u najvećem postotku žene (64,54 posto).

Do 31. siječnja HZMO je zaprimio 6822 zahtjeva, od kojih je u obradi još 1507 koje nije bilo moguće riješiti zbog nedostatka podataka i nepotpunih zahtjeva. Ostali podnositelji zahtjeva nisu ostvarili pravo jer ne ispunjavaju uvjete propisane Zakonom o nacionalnoj naknadi za starije osobe, poput duljine prebivališta u Hrvatskoj, iznosa prihoda po članu kućanstva i sl., navodi HZMO.

Najviše korisnika dolazi iz Vukovarsko-srijemske, Osječko-baranjske, Zagrebačke i Koprivničko-križevačke županije te Grada Zagreba. Od 15. prosinca 2020. do 15. veljače 2021. ukupno je podneseno 7347 zahtjeva, od čega u veljači 525.

Tko ima pravo na nacionalnu naknadu

HZMO podsjeća da pravo na nacionalnu naknadu za starije osobe može ostvariti hrvatski državljanin koji je navršio 65 godina s prebivalištem na području Hrvatske u neprekidnom trajanju od 20 godina, neposredno prije podnošenja zahtjeva za ostvarivanje prava. To je osnovni uvjet, a uz njega moraju biti ispunjeni i drugi zakonom propisani uvjeti, npr. da osoba nije korisnik mirovine ni osiguranik u obveznom mirovinskom osiguranju te da osobni prihod i/ili prihod članova kućanstva ostvaren u prethodnoj kalendarskoj godini po članu kućanstva mjesečno ne prelazi utvrđeni iznos nacionalne naknade za starije osobe od 800 kuna.

Uvjet je i da osoba nije korisnik prava na zajamčenu minimalnu naknadu prema propisima o socijalnoj skrbi, da joj nije priznato pravo na uslugu smještaja prema propisima o socijalnoj skrbi te da nije sklopila ugovor o dosmrtnom uzdržavanju ili ugovor o doživotnom uzdržavanju kao primatelj uzdržavanja.

Iznimno, navodi HZMO, korisnik prava na mirovinu i korisnik prava na zajamčenu minimalnu naknadu može ostvariti pravo na nacionalnu naknadu za starije osobe pod uvjetom da se na njegov zahtjev obustavi isplata mirovine, odnosno utvrdi prestanak prava na zajamčenu minimalnu naknadu.

HZMO napominje da se zahtjev za nacionalnu naknadu može podnijeti bilo kada, i to osobno u područnoj ustrojstvenoj jedinici HZMO-a prema mjestu prebivališta podnositelja zahtjeva, preporučeno poštom ili elektroničkim putem u sustavu e-Građani.

Mjesečna naknada u iznosu od 800 kuna, popularno zvana nacionalna mirovina, zamišljena je kao naknada koja će pokriti najnezaštićeniji dio stanovništva, odnosno državljane starije od 65 godina koji nisu osigurali prihod za starost i ne ostvaruju pravo na mirovinu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!