18:41 / 09.11.2020.

Autor: Ivanka Bukulin Zlatović/Dnevnik/IMS/HRT

Isporuka prvog niskopodnog tramvaja Latviji

-

-

Foto: - / -

Isporučen je prvi od ukupno dvanaest niskopodnih tramvaja za naručitelja iz Latvije, vrijednih 18 milijuna eura.
Velik je dan za tvrtku Končar. Isporučen je prvi od ukupno dvanaest niskopodnih tramvaja za naručitelja iz Latvije, vrijednih 18 milijuna eura. To je prva isporuka hrvatskog tramvaja izvan granica, a u Končaru se nadaju da bi im taj posao mnogo otvoriti vrata i u drugim europskim gradovima.

Nije plavi kao u Zagrebu, nego crveno-bijeli. Niskopodni tramvaj do kraja godine prevozit će putnike u gradu Liepaji, na obali Baltičkog mora.

- Isporuka ovog visokotehnološkog proizvoda na zahtjevno europsko tržište važan je događaj za Končar, ali i za hrvatsko gospodarstvo. Rezultat je to rada velikog broja Končarevih visokoobrazovanih stručnjaka i naših suvremenih potencijala općenito, rekao je Ivan Bahun, zamjenik predsjednika Uprave Končara.

Končar će Latviji isporučiti 12 tramvaja do 2022. Kod prvog, do posljednjeg trenutka bilo je neizvjesno.

- Bili smo suočeni s dosta izazova, s kašnjenjem naših dobavljača, prvenstveno onih izvan RH, tako da smo uložili dodatne napore mi i naši partneri iz Končara i druge hrvatske firme da bi završili na vrijeme ovaj tramvaj, rekao je Josip Ninić, predsjednik Uprave Končar -Električna vozila.

Niskopodni tramvaji, proizvedeni u Končaru, već su se iskazali u Zagrebu: u prometu ih je 142. Iako su probno vozili ulicama Helsinkija, a za kupnju su bili zainteresirani i u Sofiji te Beogradu, ta je suradnja ipak izostala.

- Ovo je prvi put da ide van zemalja, van hrvatskih granica, i to u Europsku uniju i još sufinancirano sredstvima Europske unije, rekao je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić.

Prvi tramvaj za latvijsko tržište najprije će kamionom do Njemačke, a onda trajektom do konačnog odredišta.
-

-

Foto: - / -

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!