10:59 / 01.03.2020.

Autor: Irena Košar/T.V./Dnevnik u podne/IMS/HRT

Ispovijed žrtve vršnjačkog nasilja

Ilustracija: Ulrike Mai/Pixabay

Ilustracija: Ulrike Mai/Pixabay

Foto: - / -

Iako se o tome prije nije toliko govorilo, danas žrtve vršnjačkog nasilja odlučuju otvoreno svjedočiti o svojim iskustvima.
Statistički podaci pokazuju da se svaki četvrti učenik u Hrvatskoj susreo s vršnjačkim nasiljem. Oni koji su ga doživjeli, mogu imati trajne posljedice. Iako se nekada o tome gotovo uopće nije govorilo, danas žrtve vršnjačkog nasilja odlučuju otvoreno svjedočiti o svojim iskustvima.

Iako je to trebao biti običan dan za tada 13-godišnju Mariju, on to nije bio. Nakon dugogodišnjeg verbalnog zlostavljanja, Mariju su taj dan ispred škole pretukle starije učenice.

- Stjerale su me u kut, tu znači od vrata, ja sam bila na ovom malom zidiću. Branila sam se, one su udarale i onda je domar otvorio i pustio me unutra, prisjeća se tog mučnog iskustva Marija Miletić, žrtva vršnjačkog nasilja.

Da joj je kći pretučena ispred škole, Marijina mama saznala je na poslu.

- Nazvala me psihologica iz škole i rekla je, prvo me pokušala smiriti - mama, nije strašno, ali Marija je napadnuta pred školom, priča Marina Miletić.

- Posljedice su bile od fizičkih masnica, hematoma po rukama, nogama, kaže Marija.

Iako su fizičke rane zacijeljele, ostao je strah. Godinu dana nakon tog događaja, srela je djevojku koja ju je pretukla.

- Vidjela me, nešto mi je doviknula, iskreno ne sjećam se, blokirala sam to. Tu me opet onako malo krenulo iznutra stiskat, objašnjava.

Danas, nekoliko godina poslije, Marija posve otvoreno govori o svojem iskustvu, koje na sreću nije ostavilo teže posljedice. No mama Marina još se pita zašto?

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!