Ispraćen 5. hrvatski kontingent u NATO-vu operaciju potpore miru "Sea Guardian"

30.08.2021.

10:08

Autor: P.F./HRT

Milanović na ispraćaju 5. hrvatskog kontingenta u NATO-vu operaciju potpore miru "Sea Guardian"

Milanović na ispraćaju 5. hrvatskog kontingenta u NATO-vu operaciju potpore miru "Sea Guardian"

Foto: HTV / HRT

Predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Zoran Milanović u Splitu sudjelovao je u svečanom ispraćaju 5. hrvatskog kontingenta u NATO-vu operaciju potpore miru "Sea Guardian" u Sredozemlju. Kontingent se nalazi na raketnoj topovnjači "Vukovar" čiju posadu čine 33 člana od kojih su dvije žene.

Uz predsjednika, u ispraćaju broda Hrvatske ratne mornarice RTOP-41 “Vukovar” i posade, sudjelovali su i ministar obrane Mario Banožić i načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga admiral Robert Hranj.


Prvo se prigodno obratio zapovjednik 5. hrvatskog kontingenta u NATO-vu operaciju potpore miru "Sea Guardian" kapetan korvete Marinko Majić. Zahvalio se na prilici za sudjelovanje i istaknuo značaj sudjelovanja HRM-a u takvoj operaciji te rekao kako su obučeni i spremni.

Potom je govorio zapovjednik HRM-a kontraadmiral Ivo Raffanelli. Rekao je kako HRM sudjeluje već tri godine u operaciji #Sea Guardina" u kojoj sudjeluju brodovi Dubrovnik i Vukovar i kako je ovo brodu Vukovar drugo sudjelovanje. Siguran je da će posada opravdati povjerenje.

- Dijeleći vrijedna iskustva HRM ovom aktivnošću izravno doprinosi osnaživanju kolektivnog odvraćanja i obrane saveza u području Mediterana, jačanju sposobnosti te interoperabilnosti sa saveznicima, rekao je Raffanelli te dodao kako će kontingent provoditi neborbene zadaće.

Galerija
Ispraćen 5. hrvatski kontingent u NATO-vu operaciju "Sea Guardian", Foto: HTV/HRT
Ispraćaj 5. hrvatskog kontingenta u NATO-vu operaciju "Sea Guardian", Foto: HTV/HRTIspraćaj 5. hrvatskog kontingenta u NATO-vu operaciju "Sea Guardian", Foto: HTV/HRTIspraćaj 5. hrvatskog kontingenta u NATO-vu operaciju "Sea Guardian", Foto: HTV/HRTIspraćaj 5. hrvatskog kontingenta u NATO-vu operaciju "Sea Guardian", Foto: HTV/HRTIspraćaj 5. hrvatskog kontingenta u NATO-vu operaciju "Sea Guardian", Foto: HTV/HRTIspraćaj 5. hrvatskog kontingenta u NATO-vu operaciju "Sea Guardian", Foto: HTV/HRT

Načelnik glavnog stožera OSRH admiral Robert Hranj istaknuo je kako operacija ima svoje izazove, nije lagana, ni jednostavna ni bezopasna.

- Pozivam Vas da budete uvijek oprezni, pridržavate se mjera sigurnosti i protokola jer je najbitnije da nam se vratite živi i zdravi, naglasio je.

Na svečanosti je govorio i ministar obrane Mario Banožić.

- Dosadašnje zadaće koje smo imali u misiji "Sea Guardian" označavale su nas kao iznimno snalažljivu, pametnu Hrvatsku vojsku. Prema tome smo prepoznati. Ovaj 5. kontingent od 2018. godine pokazuje da se na nas uvijek može računati, želim Vam mirno more, da ostvarite ovu zadaću kao i u prethodna četiri kontingenta, rekao je.

Predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik oružanih snaga RH Zoran Milanović rekao je kako želi naglasiti značaj mora i malog prostora na kojem sada stojimo i koji ima neprocjenjivu važnost i simboličku i materijalnu za hrvatsku povijest hrvatski nastanak, hrvatsko ime, hrvatski duh i sve ono što je vodilo prema stvaranju hrvatske države.

- Sve nacije ima nešto što je posebno naglašeno nešto ekstra. Kod Hrvata je to more, Hrvatska je nacija koja bez mora uopće nije ono što jest. Mnogi imaju more, međutim znači im puno manje i puno ih manje određuje nego nas, rekao je Milanović.

- Naravno, Hrvatska nije ni bez Vukovara, ni bez Zagreba, ni bez Istre, ni bez Knina, ali ovih tisuću i nešto kilometara i milja zračne linije mora i puno više obalne linije, to je ono što je Hrvatska branila, što je bilo napadano, što je bilo objekt i predmet zavisti i pohlepe i posezanja nekih drugih s kojima Danas živimo u miru, a da bi taj mir opstao i ostao vi stječete nova znanja, nove vještine, novo iskustvo koje vjerujem, nikada nećete morati primjenjivati ovdje, poručio je Milanović obraćajući se posadi raketne topovnjače "Vukovar" koja čini peti hrvatski kontingent NATO-ove operacije potpore miru "Sea Guardian" na Sredozemlju.

Nakon isplovljavanja broda "Vukovar" u misiju ministar obrane Banožić rekao je kako opasnosti postoje jer je riječ o otvorenom moru Mediterana.

- U samoj mirovnoj misiji imamo određena iskustva jer već imamo odrađena 4. kontigenta i siguran sam da ćemo ponovno dobiti odlične ocjene. Bilo je ranije dodira s određenim skupinama migranata koji se znaju pojaviti na moru, rekao je.

Upitan o Afganistanu Banožić je rekao kako zahvaljujući procjenama naših sigurnosno objavještajnih agencija imali pravovremene informacije o našim državljanim a u Afgaistanu i na vrijeme su izvučeni iz te zemlje. 

Također je rekao da se i dalje radi sa saveznicima na ljudima koji imaju potrebu, a profesionalno su sudjelovali u radu naših kontigeneta u Afganistanu.

- Nadam se da nećemo doživjeti scenarij iz 2015. godine i da će se raditi na tome da se situacija oko migrantske krize riješi upravo na područku Afganistana.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!