Ispraćaj hrvatskog kontingenta u NATO-ovu operaciju na Kosovu

22.11.2021.

14:01

Autor: HRT/Hina

Ilustracija, Hrvatska vojska

Ilustracija, Hrvatska vojska

Foto: Hrvoje Jelavic / PIXSELL

Predsjednik RH i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga RH Zoran Milanović poručio je vojnicima, na ispraćaju 36. hrvatskog kontingenta (HRVCON) u NATO-ovu operaciju na Kosovu, da idu na posao u državu koju je Hrvatska priznala i koja nam je bliska.

Milanović je, kako se navodi u priopćenju Ureda predsjednika, na ispraćaju 130 pripadnika HV-a, među kojima se nalazi i šest žena, poručio pripadnicima kontingenta kako nisu početnici i da se ponašaju dolično te da pokažu što znaju.

- Uvijek razmišljajte o tome, bez obzira na članstvo u NATO-u, na to da smo zapadna demokracija, članica Europske unije, dio jednog saveza država koje dijele puno zajedničkih vrijednosti - da ste prije svega Hrvatska vojska. I da ta vojska uvijek mora zadržati svoj integritet, posebnost i svijest da prije svega služi domovini. Nećemo dopustiti da u toj velikoj bačvi vode mi budemo jedna kap vina koja će izgubiti svoj identitet, svoje ja i svijest o tome čemu služe - a služite obrani hrvatske domovine. , rekao je.

OSRH u NATO operaciji KFOR u Republici Kosovo sudjeluju od srpnja 2009. godine s mogućnošću uključivanja za 40 pripadnika i dva helikoptera s posadom i mogućnošću rotacije, te se trenutno u istoj nalazi 35. hrvatski kontingent.

Ured predsjednika precizirao je da je RH, temeljem odluke Hrvatskog sabora od 27. studenoga 2020., pojačala angažman u NATO operaciji KFOR sa sadašnjih 40 na 150 pripadnika te da se u sklopu 35. hrvatskog kontingenta, uz već postojeće snage, upućuje se pješačka satnija čime RH nastavlja kao punopravna članica NATO-a vjerodostojno i kontinuirano pridonositi stabilnosti i očuvanju mira na jugoistoku Europe.

Primarne zadaće pripadnika OSRH u NATO misiji KFOR su sprečavanje obnavljanja neprijateljstava, izgradnja sigurnosnog okružja, potpora međunarodnim humanitarnim naporima, osiguravanje provedbe sklopljenih sporazuma te potpora razvoju kosovskih snaga sigurnosti.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!