15:08 / 17.12.2020.

Autor: HRT

Ispravak netočnog navoda - avion Gripen

Arhivska fotografija: Petar Glebov/PIXSELL

Arhivska fotografija: Petar Glebov/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Ispravak netočnih informacija objavljenih dana 13. prosinca 2020. godine na web portalu HRT-a pod naslovom "Čija će eskadrila štititi hrvatsko nebo?".
Temeljem zaprimljenog zahtjeva tvrtke Saab AB, proizvođača višenamjenskog borbenog aviona Gripen za ispravak netočnih informacija objavljenih dana 13. prosinca 2020. godine na web portalu HRT-a pod naslovom "Čija će eskadrila štititi hrvatsko nebo?", objavljujemo sljedeći ispravak netočnih informacija:

"Borbeni avion JAS 39 Gripen C/D, kojega je Kraljevina Švedska ponudila Hrvatskoj na službeni zahtjev Ministarstva obrane RH, višenamjenski je borbeni avion s dokazanim iskustvom u nizu NATO vojnih operacija, uključujući i operaciju 'Unified Protector' u Libiji 2011., gdje je Gripen dobio vrhunske ocjene ostalih zemalja sudionica, ali i sjedišta NATO-a za visokokvalitetni učinak i visoku razinu interoperabilnosti.

Riječ je o borbenom avionu koji je u studiji najpoznatijeg medija specijaliziranog za vojne teme, Jane's defence, proglašen borbenim avionom s najnižim operativnim troškovima, u odnosu na konkurenciju, koja uključuje i avione koji sudjeluju u aktualnom natječaju u Hrvatskoj. Studija je pokazala kako je Gripen C/D najjeftiniji po cijeni sata leta (4.700 eura), što uključuje potrošnju goriva, pripremu prije leta, redovito održavanje uzletišta i troškove osoblja."

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!