20:52 / 09.12.2019.

Autor: IMS/B.M.V./HRT

Ispunjava li Savjet za Slavoniju, Baranju i Srijem svoju svrhu

-

-

Foto: - / -

Europski fondovi uspjeli su Slavoniju učiniti boljim mjestom za život, pokreći u i zdravstvo i školstvo i ekonomiju, navodi ministar Marko Pavić.
U Vukovaru je održana deseta sjednica Vladina Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem. Prilika da se sažme dosad učinjeno za istok Hrvatske. Ugovoreno je oko 11 od gotovo 19 milijardi kuna koliko je za tu svrhu namijenjeno iz europskih fondova.

No, daljnji odlazak stanovništva mogu spriječiti i osigurati jedino ulaganja, otvaranje radnih mjesta i veće plaće. Ispunjava li Savjet svoju svrhu objasnili su Marko Pavić, ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije i Dario Lovretić, financijski direktor Multinorma.

- Simbolički smo pobrojali što smo ostvarili iz projekta za Slavoniju. Kada zbrojimo sva ulaganja 11,34 milijarde kuna ugovorenih sredstava, 4 i pol milijarde sredstava isplaćeno. Ali kada svedemo to na brojke trebamo reći da europski fondovi mijenjaju Hrvatsku i da europski fondovi mijenjaju Slavoniju. Omogućili su opremanje dodatnih 20 bolnica, 109 domova zravlja, preko 500 poduzetničkih projekata. Pavić: Projekt Slavonija, Baranja i Srijem uživa potporu Svjetske banke i Europske komisije
Europski fondovi uspjeli su Slavoniju učiniti boljim mjestom za život, pokreći u i zdravstvo i školstvo i ekonomiju, navodi ministar Pavić.

- Ovo je danas isto tako bila prilika da se okrenemo ne samo onome što smo do sada napravili već isto tako da pogledamo u budućnost i na koji način ćemo u budućnosti u sljedećoj financijskoj omotnici osigurati sredstva za Slavoniju. Danas je potpisano 690 milijuna, 22 ugovora plus 9 odluka. Ne ide sve od toga u Slavoniju. Ide nešto manje od 500 milijuna kuna, gdje smo i veteranski centar, a simbolički su 4 veteranska centra potpisana u Vukovaru, ali samo onaj Daruvarski će biti na korist i građanima 5 slavonskih županija, rekao je Pavić.

- Tako da smo danas donijeli  i određen broj sredstava. Podsjetio bi da smo samo prije mjesec dana isto bili u Vukovaru gdje smo predstavili Dunavsku strategiju i potpisali 125 milijuna kuna sufinanciranja projekata. Projekt ide dalje, a sljedeće godine Hrvatska će imati veliku priliku presjedati Vijećem europske unije, imat ćemo priliku zatvorit europski proračun od tisuću milijardi i upravo danas smo sa savjeta lansirali izradu teritorijalne strategije koja će biti preduvjet za korištenje sredstava baš za Slavoniju u sljedećem financijskom razdoblju.

Za tvrtku Multinorm fokus je traženje fondova za proširenje znanja

Tvrtka Multinorm se bavi proizvodnjom alata i naprava u automobilskoj industriji s kojima se sastavljaju karoserije automobila, objasnio je Lovretić.

- Naravno da nije bilo europskih fondova, tvrtka ne bi došla u situaciju da snažno grabi naprijed i da razmišlja o velikim investicijama. Upravo zbog toga, tvrtka je u siječnju prošle godine završila svoju najveću investiciju u vrijednosti 35 milijuna kuna što je bilo sufinancirano s 35% iz europskih fondova. Mi danas možemo reći da je investicija u potpunosti opravdana jer je rezultirala povećanjem prihoda tvrtke za 60% i zaposlila je dodatno 90 radnika u zadnje dvije godine. Što predstavlja značajan pomak u našem poslovanju budući da je sama investicija stoga omogućila i razvoj našeg konačnog finalnog proizvoda.

Naravno da nećemo stati na tome, dodaje Lovretić. Ono što će u budućnosti predstavljati izazov tvrtke je da upravo slijedi taj tijek investicija i znanja da bi mogla konkurirati na inozemnom tržištu bit će neophodno i dalje investirati u znanje.

- Dakle, sljedeći fokus će biti traženje fondova koji će poticati proširenje znanja, tehnologije, softvera jer konkurentnost na tržištu u budućnosti neće biti moguće samo zadržati investicijom u građevinske objekte.

U Slavoniji općenito sve tvrtke na tržištu imaju problem s radnom snagom, međutim Multiform nema tu situaciju, ističe Lovretić.

- Budući da je tvrtka u zadnjih desetak godina samostalno provela jedan dualni problem obrazovanja i sklopili smo ugovore sa srednjim školama iz Vinkovaca i Županje gdje direktno preuzimamo učenike na praktikanski rad gdje ih dodatno stimuliramo. Imamo potpisane trostrane ugovore, škola, roditelj i tvrtka i tako ih se direktno stimulira da budu aktivni u proizvodnji, da stječu nova znanja i tako da stječu jedan vaučer za daljnje zapošljavanje unutar tvrtke. Na godišnjoj razini je fluktuacija četrdesetak praktikanata i to je dovoljan izvor nove svježe radne snage na nivou godišnjih potreba s kojima tvrtka raspolaže.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!