18:12 / 18.09.2018.

Autor: HRT

Ista stopa PDV-a za svu hranu?

-

-

Foto: - / -

Među prijedlozima iz trećeg kruga porezne reforme je i prijedlog o smanjenju stope PDV-a s 25 na 13% na svježe meso i ribu, voće, povrće, pelene, a po novome i živu stoku te jaja.
U Banskim dvorima održan je sastanak užeg kabineta vlade. Uoči sastanka- ministar Zdravko Marić rekao je da jamstva Uljaniku neće ugroziti državni proračun, ali da situacija nije ugodna. Što se tiče porezne reforme, poručio je kako treba težiti tomu da se danas - sutra hrana spusti na istu stopu PDV-a.

Među prijedlozima iz trećeg kruga porezne reforme je i prijedlog o smanjenju stope PDV-a s 25 na 13 posto na svježe meso, svježu ribu, voće, povrće, pelene, a po novome i živu stoku te jaja. Najvažnije je da se s mjerama krene od prvog dana iduće godine te da građani to osjete na cijenama tih proizvoda, odnosno na povećanju svog raspoloživog dohotka", izjavio je Marić. Smatra kako će tržište po pitanju cijena učiniti svoje, a napominje i kako se radi o gotovo prepolavljanju poreznog tereta, što bi se "sigurno trebalo osjetiti na smanjivanju cijena". Poručio je kako danas-sutra trebamo stremiti prema tome da "uspijemo cjelokupnu hranu spustiti na istu stopu".

Marić kaže da je na prijedlog porezne reforme putem e-savjetovanja zaprimljeno 605 komentara, a povrh toga ih je stiglo još nekoliko, između ostalog i materijal HUP-a. Svi upućeni komentari, od kojih se dobar dio preklapa, će biti razmotreni, rekao je Marić, koji nije mogao decidirano potvrditi hoće li porezna reforma ovaj tjedan biti na sjednici Vlade. Uz e-savjetovanje održano je nekoliko krugova razgovora sa zainteresiranim stranama, među njima sindikatima, HUP-om i HGK, a ministar financija je zadovoljan jer se o porezima u najvećoj mjeri raspravljalo argumentima, bez previše izleta u populizam.Na pitanje je li realno dodatno rasterećenje plaća, Marić je kazao da je u trećem krugu porezne reforme upravo jedna od osnovnih mjera smanjivanje ukupnog troška plaća. To se predviđa putem eliminacije dvaju doprinosa na plaće, onog za zapošljavanje i za ozljede na radu, dok se s druge strane, kao rezultat situacije u zdravstvu, planira povećanje ukupnog doprinosa za zdravstveno osiguranje. "Efekt ovih predloženih mjera je oko 1,35 milijardi kuna više novca za zdravstvo, a oko 900 milijuna kuna više novca za poduzetnike i poslodavce, što će se nadamo osjetiti i zaposlenici u smislu povećanja plaća, kao i rasta zaposlenosti", kazao je Marić.

Komentirajući situaciju oko državnih jamstva Uljaniku, Marić je ponovio kako će po svemu sudeći dio tih jamstava doći na naplatu odnosno biti aktivirano, a kako to nije bilo planirano u originalnom državnom proračunu morat će se osigurati naknadno. "Ali nije opasnost u smislu da će ugroziti državni proračun, ali nije ugodna situacija", rekao je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!