18:01 / 14.08.2018.

Autor: HRT

Ista zarada od krijumčarenja migranata i droge

Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Božinović je rekao je da Hrvatska neće dopustiti nezakonite prelaske granice upravo zbog povezanosti s organiziranim kriminalom.
Prihodi od krijumčarenja migranata izjednačili su se sa zaradom od trgovine drogom, izjavio je ministar Davor Božinović za Hinu. Rekao je da RH neće dopustiti nezakonite prelaske granice upravo zbog povezanosti s organiziranim kriminalom. Ustvrdio je da većina migranata koji pokušavaju prijeći hrvatsku granicu, nisu u stvarnoj potrebi za međunarodnom zaštitom, već je riječ o ekonomskim migrantima koji "nezakonitim prelascima, zloporabom sustava azila i sekundarnim kretanjima dovode u pitanje opstojnost šengenskog prostora i europske politike azila".

- U nesreći u Sloveniji ozlijeđeno osam migranata, vozač uhićen
- Na području Vojnića policajac pucao u vozilo
- Policija: Migranti stradali prilikom odrona kamenja

U okolnostima nakon velikog migracijskog priljeva 2015. i 2016. godine, u svim državama članicama došlo je do promjene stava i raspoloženja prema migracijama, a pozivi za dolazak prema svim izbjeglicama, čak i s adresa s kojih su bili upućivani, sad su prošla vremena i države članice to jasno komuniciraju. Jednako tako, migrantska politika 'šalji dalje' koju je Hrvatska provodila za najjačeg vala da bi izbjeglicama omogućila prolaz na zapad, pokazala se, na europskoj razini, neodrživom u suočavanju s migracijskim fenomenom. Takva je politika naišla i na oštru kritiku Suda EU-a, ona, dakle, nema ni uporište niti podršku", kazao je Božinović.

Hrvatska poštuje svoje i europsko zakonodatsvo

"Od početka ove godine suočeni smo s povećanim brojem pokušaja nezakonitih prelazaka hrvatske granice, ali i s pritiscima i napadima na policijske službenike koji bi po nečijoj zamisli migrante trebali propustiti kroz Hrvatsku. To Hrvatska ne može i neće dopustiti, jer poštuje vlastito i europsko zakonodavstvo, ali i činjenicu da ne postoji mogućnost da migranti iz Hrvatske na zakonit način nastave svoj put dalje prema drugim članicama EU. Njihovo 'propuštanje', kakvih sugestija ima u našem javnom i medijskom prostoru, znači mogućnost da se od Hrvatske napravi okupljalište velikog broja migranata koji bi, silom prilika, bili primorani na duži boravak na našem teritoriju. To niti je njihov, ali ni naš interes, pogotovo stoga što Hrvatska nije poticala niti priželjkivala ovakav razvoj migrantskih kretanja, ali će u svakoj situaciji naći odgovor koji se temelji na zaštiti nacionalnih interesa, što na prvom mjestu uključuje borbu protiv nelegalnih migracija", zaključio je Božinović.

Dodao je i da paralelno s provedbom zaštite granica, Hrvatska ispunjava mjere koje će dovesti do hrvatskog ulaska u šengenski prostor. "Povratak njegovom normalnom funkcioniranju i očuvanju jedan je od važnih ciljeva kako Republike Hrvatske, tako i ostalih članica Europske unije", poručio je Božinović.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!