15:51 / 16.09.2020.

Autor: I.D./HINA

Istarski župan i gradonačelnici uputili apel Austriji i Sloveniji

Foto: Srecko Niketic/PIXSELL

Foto: Srecko Niketic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Istarska županija i svi istarski gradovi pozdravljaju napore hrvatske Vlade da se sa susjedima i zemljama EU postigne dogovor oko uvođenja epidemiološkog režima na razini hrvatskih županija.
Istarska županija i svi istarski gradovi pozvali su u srijedu austrijskog kancelara Kurza i slovenskog premijera Janšu da ponovno razmotre mogućnost da se mjere za Hrvatsku uvedu selektivno, na razini regija ili županija, s obzirom na izuzetno dobru epidemiološku sliku u Istri.

Napomenuli su da apel austrijskom kancelaru Sebastianu Kurzu i predsjedniku Vlade Slovenije Janezu Janši, iz Istarske županije upućuju i u ime dobrosusjedskih odnosa.

Austrija i Slovenija su Hrvatsku krajem kolovoza stavile na crvenu listu epidemiološki nesigurnih zemalja glede koronavirusa.

- Od prvih dana pojave epidemije COVID-19, Istarska županija je promptno reagirala, te prva u Hrvatskoj uvela niz ograničavajućih mjera. Pravodobni, odlučni i odgovorni potezi Stožera civilne zaštite Istarske županije, te velika disciplina naših građana, gostiju i poslovnih subjekata u pridržavanju donesenih mjera, osigurali su nam kontinuirano dobru i izrazito stabilnu epidemiološku situaciju, stoji u apelu austrijskom kancelaru Kurzu.

Dodaju kako Istarska županija i svi istarski gradovi pozdravljaju napore hrvatske Vlade da se sa susjedima i zemljama Europske unije postigne dogovor oko uvođenja epidemiološkog režima na razini hrvatskih županija, a ne na razini cijele države.

- Taj apel Istarska županija i istarski gradovi uputili su nakon što je situacija u Istri ostala iznimno dobra, usprkos tome što se epidemiološka slika u drugim hrvatskim županijama naglo pogoršala,  navodi se u apelu austrijskoj Vladi. Ističe se kako stabilna i dobra epidemiološka situacija u Istri nije rezultat sreće, nego strategije i discipline.

- Uvjereni smo da će otvaranje Istre za građane Austrije pozdraviti ne samo Istra i Hrvatska, nego i naši prijatelji u Austriji,  poručili su čelnici Istarske  županije i gradova.

Ponovno je u srijedu upućen i apel predsjedniku Vlade Slovenije Janši da razmotri mogućnost da se mjere za Hrvatsku uvedu selektivno, na razini regija ili županija.

- Glavni dio turističke sezone je iza nas, te smo i po tom pitanju pokazali, da dobrom strategijom možemo osigurati sigurno okruženje kako domicilnom stanovništvu, tako i turistima, navodi se u apelu.

Dodaje se da su Istarska županija, istarski gradovi i općine od prvih dana pojave epidemije COVID-19 promptno reagirali te je u Istri situacija ostala iznimno dobra.

- U ime navedenog, iskreno se nadamo da ćete poduzeti potrebne korake koji će omogućiti slobodu kretanja građana na relaciji Slovenija-Istra, poručili su potpisnici apela u ime Istarske županije i istarskih gradova.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!