15:02 / 11.10.2018.

Autor: HRT

'Istina o Istanbulskoj' najavila borbu svim sredstvima

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Predstavnici inicijative i HRAST-a najavili su, potvrdi li ministar Kuščević idući tjedan da nemaju dovoljno potpisa, da se može očekivati svaki demokratski legitiman odgovor.

Predstavnici građanske inicijative 'Istina o Istanbulskoj' ustvrdili su na konferenciji za novinare u Saboru kako imaju dovoljno potpisa građana za raspisivanje referenduma kojim bi se otkazala Istanbulska konvencija te su najavili da će se svim sredstvima boriti da dokažu da ih već sada imaju, nasuprot medijskim napisima u kojima se tvrdi suprotno.

Ponovno su izrazili svoje negodovanje zato što im Ministarstvo uprave nije dopustilo da imaju svoje promatrače u postupku kontrole potpisa koje je provodio APIS. Saborski zastupnik HRAST-a Hrvoje Zekanović kazao je da njegova stranka i dalje u potpunosti ostaje uz inicijativu sve dok ne sruše Istanbulsku konvenciju, s obzirom na to da je riječ, kako je ocijenio, o političkoj borbi u kojoj ministar uprave Lovro Kuščević politički manipulira.

Predstavnica inicijative Kristina Pavlović ustvrdila je da oni znaju da imaju dovoljno potpisa, podsjetivši da su se žalili Ustavnom sudu zato što im nije dopušteno da imaju promatrače. Očekuje da će im Ustavni sud dati za pravo. Ustvrdila je i da se nisu koristili starim dokumentima, odnosno, potpisnim listama iz referenduma za brak od prije nekoliko godina, kako se navodi u medijskim napisima. Medijske spekulacije ne žele komentirati nego čekaju službene rezultate koje je ministar Kuščević najavio za idući tjedan.

Željko Sačić tvrdi da imaju ne dovoljno, nego puno previše potpisa jer im je Ustavni sud dao za pravo da su pokradeni. Onemogućeno nam je prikupljanje potpisa u Rijeci zbog čega smo kazneno prijavili gradonačelnika Vojka Obersnela, ali i u Gradacu, Sisku i Puli, kazao je. Inicijativa je, dodao je, od prvog dana nailazila na strašne protuzakonite pritiske, difamacije, laži i klevete te nečinjenja u vezi kršenja prava građana.

Sadašnja vlast se boji građana, a premijer Plenković se ponaša kao autokrat. Strah od građana i nepoštivanje njihove volje nisu dobri i to će dugoročno doći na naplatu, poručio je Čelnik HRAST-a Ladislav Ilčić. Dodao je da je hrvatskim građanima dosta autokracije" i da žele promovirati i očuvati vrijednosni sustav koji se stoljećima pokazao kao ključno dobar za hrvatski narod.

Predstavnici inicijative i HRAST-a najavili su, potvrdi li ministar Kuščević idući tjedan da nemaju dovoljno potpisa, da se može očekivati svaki demokratski legitiman odgovor, ne precizirajući je li riječ o prosvjedu, ponovnom skupljanju potpisa ili nekoj drugoj vrsti akcije. Najavili su i da su organizirali osam autobusa kojima će njihovi podupiratelji u subotu ići u Vukovar na prosvjed.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!