17:51 / 20.06.2018.

Autor: D.M./HRT

'Istina o Istanbulskoj' predala Saboru prikupljene potpise

-

-

Foto: - / -

Građanska inicijativa predala je Saboru prikupljene potpise za raspisivanje referenduma o otkazivanju Istanbulske konvencije. Iz inicijative kažu kako imaju 377.635 potpisa.
Građanska inicijativa Istina o Istanbulskoj predala je Hrvatskom saboru prikupljene potpise za raspisivanje referenduma o otkazivanju Istanbulske konvencije. Iz inicijative kažu kako imaju 377.635 potpisa.

"Kao što smo prebrodili sve dosadašnje prepreke tako ćemo i ostale te očekujemo da ćemo na jesen imati referendum i da ćemo izglasovati otkazivanje Idtanbulske konvencije", izjavila je koordinatorica inicijative Kristina Pavlović. Pavlović je kazala kako su, bez obzira kako referendum prošao - "senzibilizirali hrvatske građane za temu rodne ideologije i otežali njezino uvođenje". Dodala je i kako će svim inicijativama ubuduće biti lakše prikupljati potpise, jer za to neće trebati plaćati i dobiti dozvole.Na novinarski upit zašto im je toliko vremena trebalo da potpise donesu u Sabor, odgovorila je kako je za prikupljanje i dostavu knjižica iz svih dijelova Hrvatske i prebrojavanje potpisa trebalo određeno vrijeme. U inicijativi opovrgavaju da su se potpisi prikupljali nakon isteka zakonskog roka. 

Umirovljeni hrvatski general Željko Sačić današnju odluku saborskog Odbora za Ustav, koji je pozvao Vladu da provjeri broj vjerodostojnih potpisa za referendumsku inicijativu "Narod odlučuje" za promjenu izbornoga zakonodavstva, Sačić je nazvao sramotnom. Istaknuo je kako poučava građane da ni u kojem slučaju ne pristaju ni na kakve ankete, prisile ni davanja izjava o tome jesu li dali potpis. Dodao je da bi takve provjere bile protuzakonite i protuustavne te da se ne boje zakonite provjere potpisa, nego eventualnih opstrukcija.

Povorka od stotinjak volontera i koordinatora inicijative "Istina o Istanbulskoj" iz svih dijelova Hrvatske, uz domoljubne pjesme i tamburaše, sa zastavama je stigla Gornjim gradom od kule Lotrščaka do Sabora. Nakratko su se zaustavili na Markovu trgu, gdje se volonterima pridružili i saborski zastupnici Hrvoje Zekanović (Hrast) i Željko Glasnović (NZ) te predsjednik Hrasta Ladislav Ilčić.Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!