13:59 / 26.11.2018.

Autor: M.B./P.F./M.M./HRT

"Istina o Istanbulskoj" zbog ograničenog pristupa odbila izvršiti uvid u potpise

Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

GI 'Istina o Istanbulskoj' u APIS-u je trebala izvršiti uvid u potpise prikupljene za raspisivanje referenduma, ali je odbila tu mogućnost, tvrdeći da pod uvjetima koji su im danas ponuđeni ne bi bila moguća stvarna, već samo parcijalna provjera.
Građanska inicijativa 'Istina o Istanbulskoj' danas je u APIS-u (Agencija za podršku informacijskim sustavima) trebala izvršiti uvid u potpise prikupljene za raspisivanje referenduma, ali je odbila tu mogućnost, tvrdeći da pod uvjetima koji su im danas ponuđeni ne bi bila moguća stvarna, već samo parcijalna provjera.

Predstavnica Inicijative Kristina Pavlović izjavila je da su njihovi volonteri više od mjesec dana nakon što je Ministarstvo uprave objavilo rezultate konačno dobili mogućnost dolaska u APIS kako bi provjerili potpise koje je ta tvrtka proglasila nevaljalima.
No, tek su na sastanku u APIS-u koji je potrajao tri sata saznali pod kojim bi uvjetima mogli izvršiti uvid, primjerice da ne mogu koristiti kemijske olovke za evidenciju i da ne mogu dobiti fotokopije što bi im bio jedini način da usporedbom sa svojim podacima vide je li netko nakon predaje knjižica u Sabor nešto u njih dopisivao s obzirom da je u nekoliko mjeseci od zatvaranja kutija u Saboru do otvaranja u APIS-u došlo do razlike u broju knjiga u više kutija.

Doznali su također da im se osporava pravo na mogućnost provjeravanja onih potpisa koji su odbacivani radi nesavršenosti rukopisa, odnosno zbog nečije subjektivne procjene čitkosti ili nečitkost pri čemu se, drže, ignorirala želja potpisnika za referendumom.

Pavlović je ispred zgrade APIS-a rekla kako su se uvjerili da pod tim uvjetima i ograničenjima nije moguća stvarna provjera, odnosno da bi ona bila nepotpuna i ne bi otkrila ono što bi trebao biti cilj provjere, a to je saznati koliko birača želi referendum o otkazivanju Istanbulske konvencije.

Ustvrdivši kako je netko premještao knjižice tijekom ljeta, a sad im ne daju mogućnost kontrole, Pavlović je zaključila da je iz svega očito da kod Vlade nema želje za stvarnom transparentnošću.
"Vlada se ponaša kao prodavač rabljenog automobila koji želi pokazati auto samo izvana, a ne želi nikome pokazati unutrašnjost auta, ni motor niti servisnu knjižicu, rekla je Pavlović.

Inicijativa traži da Hrvatski sabor njihove potpise koje su za raspisivanje referenduma prikupljali od 13. do 27. svibnja, da na novu neovisnu provjeru Državnom izbornom povjerenstvu (DIP) ali uz njihove promatrače.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!