Dogovor još nije postignut; sutra nastavak pregovora

29.01.2023.

Zadnja izmjena 19:06

Autor: Jelena Šarić/Mateja Ribičić/P.F./HRT

Jelena Šarić o pregovorima sindikata i Holdinga

Jelena Šarić o pregovorima sindikata i Holdinga

Foto: HTV / HRT

U Zagrebačkom holdingu nastavljeni su pregovori Uprave i sindikata te postupak mirenja. Sve se događa iza zatvorenih vrata. Preostala su još dva dana za dogovor o povećanju koeficijenata. Ako se do utorka dogovor ne postigne, sedam tisuća radnika Holdinga moglo bi u štrajk. Pregovarači se o tome danas nisu uspjeli dogovoriti pa se pregovori nastavljaju sutra.

Pregovore i danas prati novinarka HRT-a Jelena Šarić koja kaže da su sve opcije i dalje otvorene.

- Detalje i tijek pregovora ne možemo doznati sve dok se proces mirenja ne završi. On bi trebao završiti do kraja mjeseca, dakle za dogovor je ostalo tek 3 dana. Ono što znam je da se vode intenzivni pregovori, kako su nam rekli iz sindikata, te kako očekuju pozitivne pomake. Također ističu da u ovaj rok do kraja siječnja ulaze sva materijalna prava, izuzev reorganizacije i sistematizacije radnih mjesta za što je rok do kraja veljače.

- Naglašavaju i da ako se ne uspiju dogovoriti da se onda stječu uvjeti za sindikalnu akciju, dakle legalan štrajk i kada se ne isključuje mogućnost da sudjeluju i sve podružnice Zagrebačkog Holdinga, dodala je.- Vi znate da se Čistoća financira isključivo iz vlastitih prihoda i da cijelo vrijeme kao odgovorna uprava vodimo računa o balansu između plaće koju radnici Čistoće trebaju dobiti za svoj pošteni rad i onoga koliko građani mogu platiti za komunalne usluge. Dakle, mirenje je u tijeku. To je jasno definiran proces. Vodi ga ovlašteni miritelj i svi, koliko ja znam, su predani postizanju dogovora. I uprava i sindikati, rekla je glasnogovornica zagrebačkog gradonačelnika Dinka Živalj

Članovi uprave često ističu odakle se financira Čistoća, a naglašava to i gradonačelnik Tomašević. 


- Jedini prihodi Čistoće dolaze od plaćanja cijene odvoza otpada, tako da moramo naći balans između onoga što su zahtjevi radnika za povećanjem plaća i onoga sto građani mogu platiti kroz cijenu komunalne usluge, rekao je 27. siječnja 2023. Tomislav Tomašević, gradonačelnik Zagreba.


Iako je bar zasad primirio krizu u Čistoći, zastupnici Gradske skupštine gradonačelniku zamjeraju populizam. Prvo je, kažu, trebalo riješiti infrastrukturu i ljudstvo, a tek onda početi sa sortiranjem otpada u kućanstvima.


- U ovih godinu i pol dana je nova gradska uprava mogla osigurati, kapacitete za kompostiranje i isto tako mogla je sagraditi već jednu sortirnicu s kojom bi riješila problem, kojom bi problem odvojenog prikupa plastike i papira pretvorila u korist. Za to se oni nisu odlučili, zbog neznanja, neodlučnosti, izostanka hrabrosti, kazao je Slaven Dobrović, zastupnik u Gradskoj skupštini, Domovinski pokret.


- Samo su bile uvedene nove vrećice i datum kada se one uvode, plus prijetnje njima i prijetnje građanima da će dobivati kazne, rekao je Renato Petek, zastupnik u Gradskoj skupštini, SDP.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!