16:14 / 28.05.2020.

Autor: Petra Neuner Geržinić/Regionalni dnevnik/B.A./HRT

Istra je spremna na suživot s virusom i dolazak turista

-

-

Foto: - / -

Istarska je županija pokazala da se s nenadanim situacijama - može nositi.
Istra nema oboljelih, ni osoba u izolaciji. Spremna je na suživot s virusom i dolazak turista. Tamošnji stožer nastavlja s radom, ali se povlači iz javnosti. U fokusu je sada oporavak gospodarstva.

Nijedan novozaraženi. Nijedan oboljeli. Nijedan u samoizolaciji. Sad je pravo vrijeme za pripremu sigurne turističke i protupožarne sezone, ali i za pripreme za moguću ponovnu pojavu virusa. A Istarska je županija pokazala da se s nenadanim situacijama - može nositi.

- Istra inače uvijek ide jedan korak unaprijed, u ovom dijelu možda i nažalost, s obzirom na Italiju koja je blizu i iz koje je dolazila ta ugroza koronavirusom, neke stvari smo i učili od Istre, dala je poticaj za promjene, rekao je Damir Trut, pomoćnik ministra unutarnjih poslova.


A sad čekamo promjene u gospodarstvu i pokazateljima - financijskima i turističkima. U sezoni mjerodavni očekuju od 30 do čak 50 posto prošlogodišnjih rezultata. A to bi značilo 150 tisuća turista u Istri - dnevno. Za 10. lipnja najavljen je sastanak proširenog stožera s hotelijerima i nema mjesta strahu od zataškavanja moguće pojave virusa, tvrdi načelnik istarskog stožera. Spremni su svi scenariji i za hotele i za kampove.

- Sustav smo pripremili da promptno, odmah, sad reagiramo s maksimalnim snagama da što prije saniramo mogući problem. Nema više velikih zatvaranja, neće biti više velikih umrtvljivanja života i rada, nego će se na uskom dijelu objekta, nekoliko objekata, naselja, reagirati, rekao je Dino Kozlevac, načelnik Stožera civilne zaštite Istarske županije.

Nadaju se da neće morati reagirati, iako već danas na snagu stupaju odluke vezane za dolazak turista iz niza zemalja. Odsad i bez duljih čekanja na granici jer više neće biti potrebna potvrda o posjedovanju nekretnine u Hrvatskoj ili rezervaciji smještaja. Jedina obveza bit će - prijava na web-aplikaciji uoči ulaska u našu zemlju.
-

-

Foto: - / -

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!