15:10 / 28.09.2020.

Autor: HRT/Hina

Istra prema pokazateljima i EU kriterijima u zelenoj zoni

-

-

Foto: - / -

U posljednja dva tjedna u Istarskoj županiji podaci novozaraženih su takvi da, prema pokazateljima i EU kriterijima, Istru može biti zelena zona.
U posljednja dva tjedna u Istarskoj županiji zabilježeno je dvanaest osoba zaraženih od koronavirusa odnosno 5,7 novozaraženih na sto tisuća stanovnika što prema pokazateljima i EU kriterijima Istru klasificira u zelenu zonu, izvijestila je Istarska županija.

➡️ Najnovije informacije pratite na hrt.hr/koronavirus!
➡️  Podaci županijskih stožera 

Istra već sada ispunjava sve uvjete Europske unije da bude u potpunosti slobodna, zelena zona. Naime, u protekla dva tjedna, zaključno s jučerašnjim danom u Istri je zabilježeno samo dvanaest novih slučajeva koronavirusa. U prosjeku, to je 5,7 slučajeva na 100.000 stanovnika, odnosno znatno manje od 25 na 100.000, što je uvjet da bi se bilo u zelenoj zoni.

- U prethodnom 14-dnevnom razdoblju odnosno u zadnja dva tjedna u Istarskoj županiji je bilo 12 novozaraženih osoba ili 5,7 novozaraženih na sto tisuća stanovnika. U zadnjem tjednu testirano je ukupno 1.859 osoba ili 887 testiranih na 100 tisuća stanovnika. U zadnjem tjednu bilo je pozitivno ukupno 5 osoba ili 0,3 posto testiranih, navodi se u priopćenju za javnost Istarske županije u kojem su predstavljeni statistički podaci županijskog Zavoda za javno zdravstvo.

Prema toj statistici koju je pripremila epidemiologinja dr. Danijela Lazarić-Zec od 14. do 20. rujna u Istri je testirano 2.046 osoba te je zabilježeno sedam novih slučajeva zaraze COVIDOM-19 dok je od 21. do 27. rujna testirano 1.859 osoba kojom prigodom je utvrđeno pet novozaraženih osoba.

- Prema navedenim pokazateljima i EU kriterijima1, Istarska županija se klasificira u zelenu zonu, jer je 14-dnevna kumulativna stopa zaraženih ispod 25/100.000, a postotak pozitivnih u zadnjem tjednu manji je od 3 posto, zaključuju iz ureda za odnose s javnošću Istarske županije.

Inače, ni danas u Istri nema novih slučajeva zaraze tako da se povoljan trend dobrih rezultata u borbi protiv koronavirusa nastavlja. Načelnik istarskog Stožera civilne zaštite Dino Kozlevac poručio je kako se u stožeru pomno prati i analizira situacija zajedno s epidemiolozima te shodno tome donose se mjere neovisno o tome jesu li one mjere kojima nešto zaoštrava ograničava ili se one popuštaju te je pozvao građane da i dalje budu odgovorni, jer je to, kako je rekao "ključ uspjeha u borbi protiv ove epidemije". 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!