17:59 / 30.04.2019.

Autor: D.M./HRT

Istraga nesreće u kojoj su poginula dvojica radnika DIV-a

Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Neslužbeno, uzrok je bio neispravan kabel pumpe za pražnjenje kada. Zbog siline strujnog udara - radnicima nije bilo pomoći.
Nakon jučerašnje tragedije u kninskoj tvornici vijaka DIV, u kojoj su poginula dva radnika, traje intenzivna istraga o uzrocima nesreće. U znak žalosti proizvodnja je danas zaustavljena.

Kninjani su u šoku zbog tragdije. No - pitaju se: što je uzrok nesreće. Nadzor je još jučer pokrenuo inspektorat rada, a nastavlja se i policijska istraga. Iz policije su poručili kakoće točne uzroke tragedije znati nakon kriminalističkog istraživanja: vještačenja izuzete opreme i obdukcije.

20-godišnjak i 34-godišnjak poginuli su od strujnoga udara pri čišćenju kade u pogonu za galvanizaciju. Neslužbeno, uzrok je bio neispravan kabel pumpe za pražnjenje kada. Zbog siline strujnog udara - radnicima nije bilo pomoći.Statistika posljednjih godina pokazuje da je - i broj ozlijeđenih i smrtno stradalih prilikom rada u porastu. Prema službenim podacima HZZO-a, lani je prijavljeno više od 19 tisuća ozljeda na radu, što je porast od gotovo deset posto u odnosu na godinu prije. 44 osobe smrtno su stradale.

Kako stojimo sa zaštitom na radu, kakvi su uvjeti naših radnika, provode li se i mogu li se i kako ozljede na radu prevenirati? Na ta i druga pitanja u Temi dana govorili su voditelj Službe zaštite na radu Ministarstva rada i mirovinskog sustava Jere Gašperov i načelnik Odjela zaštite na radu Državnog inspektorata Nenad Puljić.

- Okončan je očevid inspektora rada iz Šibenika. Postoji osnovana sumnja u neispravnost opreme i inspektor je zabranio korištenje dijela opreme. Koliko je presudan bio kabel ili nešto drugo - prerano je govoriti. Policijskim vještačenjem će se moći reći što je bila veza između strujnog kruga i nesretnih ljudi, kazao je Nenad Puljić.

- Mi kontinuiramo provodimo unapređenja sustava. Izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti na radu u sustav procjenjivanja rizika uključeni su i radnici, a poslodavci su dužni uvažavati njihove stavove, kazao je Jere Gašperov. Dodao je kako je su u zakonodavstvo implementirane sve direktive EU-a o sigurnosti na radu.

- Ima poslodavaca koji vrhunski primjenjuju zaštitu na radu, ali ima i onih koji je žele zanemariti. To nije pravilo ni po djelatnosti, ni po veličini poslodavca. Najkritičnije je šumarstvo, građevina i metaloprerađivačka industrija. Godinama upozoravamo i da se zanemaruje tehnološka razrada procesa rada s primjenom mjera sigurnosti i kvalitetno održavanje sredstava za rad. Nijedna nesreća nije uzrokovana samo jednom jedinom pogreškom. Radi se o niz pogrešaka koje se kumuliraju određeno vrijeme", rekao je Jere Gašperov.  

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!