Istraga protiv krijumčara trpova, ježinaca i prstaca

20.07.2022.

15:30

Autor: Hina/HRT

Ilustracija, Policija

Ilustracija, Policija

Foto: Patrik Macek / PIXSELL

Uskok je nakon policijske prijave pokrenuo istragu protiv 11 hrvatskih i pet talijanskih državljana koje sumnjiče da su kao zločinačko udruženje vadili i krijumčarili zaštićene divlje vrste morske trpove i ježince za talijansko i prstace za hrvatsko tržište.

Krijumčarenjem zaštićenih vrsta osumnjičeni su, po tvrdnjama policije i Uskoka, državni proračun oštetili za više od 11 milijuna kuna i pritom podijelili najmanje 700 tisuća kuna.

Osumnjičeni organizator skupinu je navodno okupio još u ožujku povezujući prijavljene i još neke nepoznate osobe kako bi zaradili na krijumčarenju trpa, igličastog ježinca, pjegavog ježinca i ikre ježinca radi njihove preprodaje na ilegalnom tržištu u Italiji, kao i prstaca radi njihove preprodaje na ilegalnom tržištu u Hrvatskoj.

Sakupljanje trpova u Hrvatskoj je u potpunosti je zabranjeno, dok je za skupljanje pjegavog ježinca potrebno je ishoditi dopuštenje nadležnog ministarstva. Igličasti ježinci i prstaci također su strogo zaštićene vrste.

Iako svjesni da je riječ o zaštićenim vrstama dio osumnjičenih je na području Splita, Kaštela, Trogira i otoka Šolte, koristeći profesionalnu ronilačku opremu izlovljavao morske ježince i trpove, a dvojica od njih i prstace.

Zatim su dio morskih ježinaca i trpova dovozili u Zadar i Biograd na moru, dok su dio odvozili do skladišta u Kaštel Starom i Kninu.

U skladištima su ih pakirali u plastične spremnike radi njihovog daljnjeg ilegalnog transporta u Italiju. Osim toga, u skladištima su prerađivali i ikru koju su pakirala u staklenke.

Trpovi, ježinci i ikra u konačnici su krijumčareni iz Hrvatske u Italiju gdje su ih prodavali raznim kupcima na ilegalnom tržištu, dok je desetoosumnjičeni za novčanu naknadu prstace u Splitu isporučio jednom ugostitelju.

Okrivljenici su na ilegalnom tržištu u Hrvatskoj i Italiji prodali najmanje 19.000 kilograma trpova po cijeni od najmanje 30 kuna po kilogramu, 3.520 kilograma morskih ježinaca po cijeni od 25 kuna po kilogramu, 62 kilograma ikre morskih ježinaca po cijeni od 800 kuna po kilogramu te 6,35 kilograma prstaca po cijeni od 250 kuna po kilogramu, objavili su policija i Uskok.

Sucu istrage Županijskog suda u Splitu tužiteljstvo je predložiti određivanje istražnog zatvora protiv 11 okrivljenika.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!