Istraga protiv skupine krijumčara veće količine zabranjenih lijekova iz Srbije

30.06.2022.

20:57

Autor: HRT/Hina/V.G.

Istraga protiv skupine krijumčara

Istraga protiv skupine krijumčara

Foto: Sanjin Strukic / PIXSELL

Uskok je pokrenuo istragu protiv četvorice muškaraca, osumnjičenih da su u Srbiji nabavljali velike količine zabranjenih lijekova, psihotropnih tvari i biljaka iz kojih se može dobiti droga, a koju su potom krijumčarili u Hrvatsku radi daljnje preprodaje, priopćeno je u četvrtak.

Rješenje o provođenju istrage, a potom i o njenom proširenju protiv četvorice okrivljenika (1988., 1988., 1985., 1997.) Uskok je donio temeljem kaznene prijave Policijske uprave vukovarsko-srijemske.

Četvorica muškaraca - dva 34-godišnjaka, 37-godišnjak i 25-godišnjak, osumnjičeni su za kaznena djela zločinačkog udruženja, neovlaštene proizvodnje i prometa drogama u sastavu zločinačkog udruženja te neovlaštene proizvodnje i prometa tvarima zabranjenima u sportu u sastavu zločinačkog udruženja, priopćeno je .

Uskok sumnja da je drugookrivljeni 34-godišnjak, od listopada 2021. do 29. ožujka ove godine, u Hrvatskoj i Srbiji, organizirao i povezao u zajedničko djelovanje preostale okrivljenike i više drugih zasad nepoznatih osoba iz Srbije radi kontinuirane nabave, prijevoza i krijumčarenja iz Srbije u Hrvatsku te daljnje prodaje velikih količina tvari zabranjenih u sportu, kao i lijekova te psihotropnih tvari i biljaka iz kojih se može dobiti droga.

Tužiteljstvo je preciziralo da je drugookrivljeni 34-godišnjak nabavljao veću količinu zabranjenih lijekova i tvari te da je sa 37-godišnjakom i 25-godišnjakom dogovorio kontinuiranu isporuku radi daljnje preprodaje, dok je s prvookrivljenim vršnjakom dogovorio njihovo krijumčarenje preko državne granice iz Srbije u Hrvatsku.

Prema navodima Uskoka, prvookrivljeni 34-godišnjak je prema uputama vršnjaka, od listopada do kraja studenoga 2021., u najmanje četiri navrata od njega preuzeo i prokrijumčario u Hrvatsku najmanje 12 kutija s velikom količinom zabranjenih lijekova i tvari koje je isporučivao 37-godišnjaku radi daljnje preprodaje.

Uz to, prvookrivljeni 34-godišnjak se sumnjiči da je 1. ožujka 2022. preuzeo od vršnjaka najmanje osam kutija s većom količinom zabranjenih lijekova i tvari koje je isporučio 25-godišnjaku radi daljnje preprodaje.Uskok

Potom je, ističe Uskok, drugookrivljeni 34-godišnjak dogovorio novu isporuku zabranjenih lijekova i tvari te je prvookrivljeni 34-godišnjak u Batajnici od svojeg vršnjaka preuzeo dodatnih osam kutija s više stotina tisuća tableta zabranjenih lijekova te više desetaka tisuća tableta i više stotina ampula tvari zabranjenih u sportu.

Nakon toga se prvookrivljeni 34-godišnjak 29. ožujka 2022. uputio kamionom s prikolicom u Hrvatsku radi isporuke 25-godišnjaku, no skrivene tablete i tvari su otkrivene na graničnom prijelazu Ilok.

Uz to, pretragom kuće 37-godišnjaka pronađeno je 300 komada tableta jednog zabranjenog lijeka.

Uskok je sucu istrage Županijskog suda u Osijeku predložio određivanje istražnog zatvora protiv jednog okrivljenika, dok se dvojica okrivljenika od ranije nalaze u istražnom zavoru.     

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!