Istraga protiv vlasnika vinarije Josipa Galića

17.03.2023.

19:52

Autor: Eugen Husak/I.B./Dnevnik/IMS/HRT

Josip Galić

Josip Galić

Foto: Dnevnik / HTV

Zbog malverzacija s europskim novcem pokreće se istraga protiv Josipa Galića, vlasnika moderne vinarije iz Kutjeva. OLAF, Europski ured za borbu protiv prijevara, u svojem izvješću za Hrvatsku - zatražio je povrat novca i pokretanje kaznenog progona. Na temelju europskog naloga u akciju je krenuo slavonskobrodski DORH.

Jučer simbol uspješnog povlačenja europskog novca, danas predmet istrage zbog mogućih prijevara u tom poslu. Županijsko državno odvjetništvo u Slavonskom Brodu donijelo je rješenje o pokretanju istrage protiv Josipa Galića, vlasnika vinarije Galić iz Kutjeva, i još tri osobe zbog sumnje na poticanje na subvencijske prijevare.

"Osnovano se sumnja da su postupili u zajedničkom cilju da okrivljenom trgovačkom društvu omoguće dobivanje novčane potpore znajući da ona ne bi bila odobrena kada bi kao izvođača radova prikazali društvo povezano s petookrivljenim društvom...", priopćio je ŽDO-a Slavonski Brod.

Konkretno, istražitelji sumnjaju da je lažiranjem dokumentacije prikriven sukob interesa, koji je u EU-u zabranjen. Jer posao gradnje velebne nove zgrade Vinarija Galić dodijelila je tvrtki Presoflex u vlasništvu Galićeva sina, ali je u dokumetaciji to prikazano kao da je formalno sve radila druga, s obitelji nepovezana tvrtka.

"... za koje su znali da nema ni potrebnih kapaciteta ni mogućnosti za izvođenje radova za koje se traži potpora...", priopćio je ŽDO-a Slavonski Brod.

Na temlju lažnih dokumenata u kolovozu 2018. Agencija za plaćanje u poljoprivredi isplatila im je potporu. O kolikom je iznosu riječ pred kamerom HRT-a poslije je govorio direktor vinarije, koji se pohvalio i da su novac dobili na gotovo svim natječajima koji su bili raspisani u sklopu vinske omotnice.

- Pa teško mi je sad reći, kad bih sve baš zbrojio morao bih si dati malo truda i zbrojiti. Ali najveća je ova za izgradnju vinarije. Tu smo investirali u zgradu bez opreme blizu 32 milijuna kuna, a što se tiče potpore dobili smo nešto malo više od 10 milijuna, izjavio je direktor Vinarije Galić Andrej Markulin, 28. listopada 2020.

Josip Galić, vlasnik vinarije, na rješenje o istrazi može se žaliti sudu. Danas nije odgovarao na naše pozive - da ispriča svoju verziju priče. Bez kometara su i predstavnici Agencije za plaćanje u poljoprivredi jer, kažu, u tijeku su sudski procesi, a stajalište europskih istažitelja već je neko vrijeme jasno - traže povrat novca i kazneni progon kutjevačkog vinara.

Tijekom i nakon provedbe projekta provedeno je više nadzora od strane nadležnih tijela RH. Sve provjere smo uspješno prošli te nadležna tijela nisu imala niti najmanji prigovor u vezi s realizacijom projekta i navodnim sukobom interesa koji nam se sada stavlja na teret.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!