Određen pritvor osumnjičenima za izdavanje lažnih vozačkih svjedodžbi

14.06.2023.

Zadnja izmjena 20:13

Autor: T.V./HRT/Hina

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Hrvoje Jelavic / PIXSELL

Sudac istrage zagrebačkog Županijskog suda odredio je jednomjesečni pritvor trojici od ukupno 20 okrivljenika koji se sumnjiče za izdavanje lažnih svjedodžbi za profesionalne vozače, a čime su zaradili najmanje 85.151 euro.

Zamjenica v. d. ravnateljice Uskoka Ria Ergotić kazala je nakon ročišta da je jednomjesečni istražni zatvor određen prvookrivljenom 41-godišnjaku, trećeokrivljenom 39-godišnjaku i četvrtookrivljenom 49-godišnjaku. Njima je, dodaje Ergotić, određen pritvor zbog opasnosti od ponavljanja kaznenog djela i opasnosti od utjecaja na svjedoke.

Ostalih 17 okrivljenika brani se sa slobode jer tužiteljstvo za njih nije tražilo određivanje pritvora, doznaje se na sudu.

Tužiteljstvo i policija izvijestili su ranije da je Uskok na temelju prijave zagrebačke policije pokrenuo istragu protiv 20 hrvatskih državljana, jedne autoškole i ustanove za obrazovanje odraslih zbog sumnje na izdavanje nevjerodostojnih svjedodžbi za profesionalne vozače kojom je skupina zaradila najmanje 85.151 euro.

Tužiteljstvo je priopćilo da se okrivljenici sumnjiče za zlouporabu položaja i ovlasti, krivotvorenje službene ili poslovne isprave i pomaganje u zlouporabama i krivotvorenjima, a sve u sastavu zločinačkog udruženja.

Policijska uprava zagrebačka (PUZ) navela je kako se okrivljenici sumnjiče da su nakon udruživanja omogućavali stjecanje uvjerenja o osposobljenosti te svjedodžbe o provedenoj periodičkoj izobrazbi, neovisno o stvarnom pohađanju osposobljavanja.

Dodala je da su u akciji u koordinaciji s Uskokom sudjelovali Pnuskok te zadarska, karlovačka, sisačka, krapinska, bjelovarska, brodska, požeška i vukovarska policija.

U zločinačkom udruženju i tajnica autoškole


Mediji su izvijestili da je riječ o vlasnicima autoškola i učilišta za osposobljavanje za vozače te posrednicima koji su pronalazili kupce lažnih potvrda. Dodaju da su oko 500 lažnih svjedodžbi kupovali vozači kamiona, autobusa te za prijevoz opasnog tereta po cijeni od 80 do 150 eura.

Policija i Uskok preciziraju da je prvoosumnjičeni 41-godišnjak od siječnja do lipnja ove godine, na području Zagreba i drugdje u Hrvatskoj, povezao u zajedničko djelovanje ostale osumnjičenike radi kontinuiranog izdavanja lažnih svjedodžbi za dogovoreni novčani iznos.

Uskok sumnja da je 41-godišnjak, između ostalih, povezao u zajedničko djelovanje 37-godišnju administrativnu tajnicu autoškole, 39-godišnjeg predavača prometa u autoškoli, kao i 17 posrednika, a sve radi stjecanja znatne nepripadne imovinske koristi. Njih troje su potom, prema sumnjama Uskoka, sačinjavali svjedodžbe i uvjerenja koja su putem posrednika dostavljali vozačima na čija imena glase.

Tužiteljstvo i policija ističu da su na taj način pribavili najmanje 85.151 euro koje je 41-godišnjak međusobno podijelio s ostalim okrivljenicima sukladno dodijeljenim ulogama.

U policiji dodaju da je tijekom kriminalističkog istraživanja provedeno više osobnih pretraga, pretraga vozila, domova i drugih prostorija te pretrage poslovnih prostorija tijekom kojih je oduzeto više mobitela, novca i poslovne dokumentacije.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!